Nyhet

Det våras för godset

Nyhet

Under senvåren och sommaren har det duggat tätt med uppdrag från regeringen som rör godstransporter. Vi ger dig en överblick så att du har något att läsa i hängmattan under semestern.

Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana har det nog lite svettigt. Vi tänker främst inte på sommarvärmen, om det finns någon, utan på att regeringen har gett hans myndighet åtskilliga uppdrag  under våren och sommaren.

Stort är bra

Vi börjar med de tunga lastbilarna. Den 13 maj gav regeringen Trafikverket i uppdrag att identifiera behovet av bärighetshöjande åtgärder i det icke-statliga vägnätet för att göra det möjligt att få till sammanhängande godsstråk för de tunga lastbilarna(74 ton).  För att få ut full effekt av tyngre lastbilar behöver det vara ett sammanhållet vägnät. Väldigt få investerar i ett dyrare lastbilsekipage om fordonet exempelvis inte kan nå hamnen för att lasta över godset på fartyg.  Trafikverket ska redovisa uppdraget senast den 9 januari 2026.

Transportföretagens kommentar

Det är ett välkommet uppdrag även om det endast är en kartläggning som behöver följas av konkreta åtgärder. Transportföretagen föreslår att regeringen inför en pott med statliga medel från vilken kommuner kan ansöka för att stärka sitt vägnät för BK4. 

Handlingsplan för gränsöverskridande godstransporter

Regeringen gav i maj också Trafikverket i uppdrag att ta fram en trafikslagsövergripande handlingsplan för att förbättra förutsättningarna för långväga godstransporter, med särskilt fokus på transporter som passerar läns- och nationsgränser. I december i år ska Trafikverket redovisa handlingsplanen och har sedan fram till 2028 på sig att genomföra den men ska årligen till departementet redovisa hur arbetet med planen fortskrider.

Transportföretagens kommentar

Regeringen trycker i uppdraget hårt på att syftet med uppdraget är att åstadkomma bättre förutsättningar för ”effektivare, långväga godstransporter som är viktiga inte minst för näringslivets tillväxt och konkurrenskraft”. Det är mycket välkommet med det tydliga fokuset på godstransporter. Godstransporternas behov har en tendens att komma bort lite i den allmänna diskussionen om transporter, där mycket fokus ofta hamnar på persontransporter. Regeringen skriver: förutsättningarna för en effektiv godstrafik som främjar jobb och tillväxt behöver förbättras. Ett holistiskt, trafikslagsövergripande perspektiv behövs som inkluderar alla trafikslag, såväl väg- och järnvägstrafik som sjö- och luftfart. De långväga, nationella godstransporterna står för en mindre del av de totala godstransporterna, men utgör samtidigt en central del för många verksamheter och för industrin. Regeringen vill underlätta intermodala godstransporter och en ändamålsenlig överflyttning av långväga godstransporter från vägtrafik till järnväg och sjöfart”.

 Ja, vi kunde inte skrivit det bättre själv. Men viktigt är givetvis vilka åtgärder som Trafikverket kommer att presentera i planen. Transportföretagen kommer att spela in våra förslag.

Underlätta för nya sjöfartslinjer

Trafikverket har av regeringen också fått i uppdrag att utveckla en informationsportal. Portalen ska underlätta ”etablering av nya sjöfartslinjer och öka användningen av sjöfart för godstransporter”. Ett företag som vill starta och driva en sjöfartslinje måste vara i kontakt med flera olika myndigheter för att få information. Trafikverket får därför i uppdrag att utveckla och förvalta en informationsportal där all information ska samlas. 

Transportföretagens kommentar

Allt som underlättar företagens kontakter med myndigheter är välkommet. Men Trafikverket får väldigt lång tid på sig. Den 4 december 2028 ska de redovisa uppdraget. Det är orimligt lång tid och för detta ger vi regeringen en liten bock i kanten.

Samordna transportdispenserna till Trafikverket?

Specialtransporter, transporter med lastbilar som kräver dispens eftersom de överstiger vikt och/eller längdbestämmelserna,  är avgörande i samhällsbygget, men tyvärr fungerar inte dispenshanteringen som den ska. Det tar alldeles för lång tid att få besked och i värsta fall kan ett åkeriföretag tvingas söka dispens både hos Trafikverket och hos flera kommuner. Det ökar också risken för att oseriösa aktörer inte orkar vänta på dispens och utför transporterna ändå. Regeringen har snappat upp kritiken och ger Trafikverket i uppdrag att ”göra en fördjupad analys av förutsättningarna för att helt eller delvis ta över ansvaret från kommunerna”. Uppdraget ska redovisas senast 1 december i år.

Transportföretagens kommentar

Heja, säger vi. Dispenshanteringen har bitvis varit under all kritik. Den måste vara smidig, effektiv och transparent. Det har den inte varit. Att Trafikverket tar hela eller större delar kan vara ett steg på vägen mot en effektivare hantering av transportdispenser.

Längre och tyngre lastbilar mellan Danmark och Sverige

Samma dag som Öresundsbron firade 25 år undertecknade Sverige och Danmark en deklaration för att bl a förbättra och underlätta transporter med tyngre och längre lastbilar. En teknisk rapport om vad som behöver göras har sedan tidigare tagits fram av länderna gemensamt. Rapporten pekar på att tekniska regeländringar måste göras för att bland annat harmonisera ländernas bestämmelser om maxlängd och tillåta nya fordonskombinationer i Danmark med motsvarande tekniska krav som de svenska. Bägge länderna behöver också godkänna det andra landets fordonsskyltar som visar att fordonet är extra långt.

Nu har Transportstyrelsen fått i uppdrag att ta hand om slutsatserna för svenskt vidkommande.

Sverige tillåter sedan 2023 lastbilsekipage på upp till 34,5 meter på ett utpekat vägnät och Danmark har sedan starten av 2024 en försöksverksamhet med fordon upp till 32 meter som trafikerar en särskild sträcka. De danska ekipagen har inte fått framföras i Sverige då de inte lever upp till alla tekniska krav gällande framkomlighet i kurvor och på hala väglag och de svenska ekipagen är i regel för långa i jämförelsen med reglerna i Danmark.

Transportföretagen kommentar

Vi välkomnar givetvis deklarationen och viljeinriktningen. Att underlätta gränsöverskridande transporter med svenska, effektiva lastbilsekipage är välkommet. Men överenskommelsen får inte på något sätt innebära försämringar i de nationella bestämmelserna i Sverige.

Trafikverket ska vidareutveckla trafikledning och infrastrukturobjekt i Öresundsregionen

Den 30 juni fick Trafikverket i uppdrag att vidareutveckla trafikledning och infrastrukturobjekt i Öresundsregionen. Bakgrunden är att när Fehmarn-Bält förbindelsen står klar 2030 förväntas transportvolymerna öka. Trafikverket ska redovisa hur myndigheten idag arbetar med trafikledning, störningshantering, kapacitets- och beredskapsplanering för järnvägstrafiken i Öresundsregionen. Dessutom ska en handlingsplan tas fram för vidareutveckling av dessa områden fram till 2030.  Trafikverket ska också undersöka möjligheterna att tidigarelägga kapacitetshöjande åtgärder i järnvägssystemet i Skåne som redan finns med i den nationella planen för transportinfrastruktur. Detta inkluderar en bedömning av samhällsekonomisk lönsamhet och eventuella konsekvenser för andra projekt. Trafikverket ska vara klara den 13 januari 2026.

Transportföretagen kommentar

Jättebra, och inte en dag för tidigt. Den fasta förbindelsen över Fehmarn-Bält kommer att öka transportvolymerna mellan Skandinavien och kontinenten och Transportföretagen har sedan länge flaggat för att Sverige måste rusta sig för detta. Det rör mycket på järnvägssidan men vi vill också flagga för att E6 genom Skåne måste kapacitetsförstärkas. Transportföretagen har sedan länge drivit att sträckan borde göras trefilig. Den kallas idag av vissa för Sveriges största parkeringsplats. Minsta lilla störning så lamslås trafiken. Transportföretagen kan också tycka att Trafikverket måste bli mer proaktivt. Det ska inte behövas ett regeringsuppdrag för att titta och driva frågan om kapacitetsförstärkningar med anledning av Fehmarn-Bält.

Flygskatten avskaffas

Väldigt lite av transportvolymerna går med flyg om man ser till vikt. Tittar vi på varuvärdet däremot, blir förhållandet annorlunda. Varor med riktigt höga värden transporteras med flyg. Den 1 juli 2025 avskaffades flygskatten.

Transportföretagen kommentar

Äntligen! Flygskatten var en fiskal skatt i grön kostym. Nu är den borta och måtte den aldrig komma tillbaka. Vi behöver ett starkt flyg för att hålla ihop Sverige och möta omvärlden.

Stämpelskatten avskaffas

En annan skatt som avskaffades vid halvårsskiftet var stämpelskatten för inteckning i skepp. Före den 1 juli skulle stämpelskatt betalas till staten när en ansökan om inteckning i skepp beviljades. Stämpelskatten var i dessa fall fyra kronor för varje fullt tusental kronor av det belopp som intecknas. 

Transportföretagen kommenterar

Detta är något som efterfrågats sedan länge och ett avgörande steg för att stärka svenska rederiers konkurrenskraft.

Trafikverket får uppdrag om fortsatt tågfärjetrafik mellan Sverige och Tyskland

Till sist, men inte minst, Trafikverket fick den 27 juni i uppdrag att säkerställa fortsatt tågfärjetrafik mellan Sverige och Tyskland. Regeringen betonar att den är viktig för Sveriges förmåga att snabbt lämna och ta emot militärt stöd och värdlandsstöd inom ramen för sitt åtagande som Natomedlem. 

Trafikverket ska efter samråd med Försvarsmakten och efter att ha inhämtat synpunkter från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) vidta de åtgärder de anser lämpliga. Trafikverket ska redovisa genomförda åtgärder senast den 31 december 2025 och den 31 december 2026. Regeringen skriver också att den senare under 2025 avser återkomma till riksdagen med förslag för att Trafikverket ska kunna ingå nödvändiga avtal för att kunna genomföra uppdraget.

Transportföretagen kommenterar

Självklart jättebra! Med beröm godkänt, men sedan får vi ju se vad Trafikverket kommer fram till.

Till sist; nu ser vi fram emot förslaget till ny nationell plan för transportinfrastrukturen under hösten. Alternativ finansiering och organisering av infrastruktur ska prövas och en utredare, Claes Norgren, är utsedd för att utreda processen, hur det ska gå till.

Underhållsmedlen till vägnätet ökar med mer än 50 procent kommande planperiod jämfört med innevarande. På www.varavagar.se kommer vi fortsatt årligen följa hur de statliga vägarna mår och hur underhållsskulden utvecklas.

För järnvägen är läget allvarligare, endast en mindre del av den eftersläpande underhållsskulden beräknas återtas under kommande planperiod, medan Trafikverket bedömer att hela skulden på vägnätet kommer att amorteras ner. När det gäller järnvägen är det angeläget att Trafikverket effektiviserar underhållsarbetet och får ut mer av varje krona och vågar prova nya metoder.

Med detta önskar vi en skön sommar och semester. Ska du ut på vägarna gäller som alltid: ta god tid på dig, kör utvilad, ta regelbundna pauser och undvik onödiga omkörningar. Bättre att komma fram sent än inte alls!

Text: Anders Josephsson