Pressmeddelande

Gymnasieskola från Jönköping prisas för sitt arbete. Vinner 60 000 kronor.

Pressmeddelande

Motorbranschens Arbetsgivarförbund delar varje år ut priset ”Nästa stopp” till en gymnasieskola som bedriver ett långsiktigt, framgångsrikt och proaktivt rekryteringsarbete. Årets vinnare är fordonsprogrammet på Bäckdalsgymnasiet TTC i Jönköping som vinner 60 000 kr.

Med en filosofi, vision och vilja att vara bäst i klassen, tilldelas Bäckadalsgymnasiet TTC i Jönköping första pris i MAF-tävlingen. Skolan har i ett nära samarbete med branschen skapat en utbildningsmiljö där eleverna trivs och där eleverna ges stort inflytande över utbildningen. Det har resulterat i väl fungerande praktikperioder och att vägen till jobb är kort. Bäckdalsgymnasiet har också gjort ett stort jobb i att öka andelen elever med examen. Sedan 2019 har andelen elever som tar examen på fordonsprogrammet ökat från 79,5 procent till 91,9 procent 2022. 

Årets vinnare kommer använda prispengarna till att göra studiebesök hos företag och verksamheter för att se de fina framtidsutsikterna som motorbranschen erbjuder. Under studiebesök kommer de ta del av den spännande teknikutvecklingen som sker på fordonsflottan. 

- Vi är glada över att vinna det här priset. Utöver att det är roligt att vinna det här priset så är vi stolta över att arbetet har lett till att en högre andel elever i dag tar examen från fordonsprogrammet. Här vill jag verkligen lyfta fram våra fantastiska lärare, men även eleverna som gör ett stort arbete. Ett kvitto på det fina arbetet är att fler elever numera söker sig till fordonsprogrammet, säger skolans rektor Linda Jonsson om vinsten.

Eleverna som studerar på fordonsprogrammet utbildar sig enligt Transportföretagens statistik inom en framtidsbransch. Närmare sju av tio, 67 procent, som har gått ur fordons- och transportprogrammet har jobb inom ett år vilket är högst av alla gymnasieprogram. Efter tre år är siffran ännu högre. Då har 77 procent av eleverna jobb. Detta i en bransch där teknikutvecklingen leder till behovet av ny kompetens.

- Enligt våra beräkningar behöver vi under kommande treårsperiod rekrytera 6 900 nya medarbetare till motorbranschen. Den absoluta merparten av behovet finns bland mekaniker och tekniker. Därför är det glädjande att Bäckadalsgymnasiet vill använda prispengarna för att eleverna ska få ta del av den spännande teknikutvecklingen inom branschen, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning på Transportföretagen.

Juryns motivering

Bäckadalsgymnsiet har i nära samarbete med branschen skapat en utbildningsmiljö där eleverna trivs och där eleverna ges stort inflytande över utbildningen. Det har resulterat i väl fungerande praktikperioder och att vägen till jobb är kort.

Skolan har genom sina insatser ökat både antalet sökande till utbildningarna och tagit jättekliv när det gäller examinationsgrad – ytterligare bevis på att den filosofi de arbetar efter bidrar till elevernas karriärer och branschens behov.

Stort grattis säger vi till Bäckadal!