Direkt till innehållet (Tryck Enter)

-

Tillfälligt slopat karensavdrag

Med anledning av det nya Coronavirusets påverkan på samhället har regeringen meddelat att karensavdraget tillfälligt slopas genom att staten betalar ut sjukpenning för första dagen i sjukfallet.

Syftet med åtgärden är att minska smittspridningen i samhället. Det nya regelverket gäller från den 11 mars till och med den 11 maj 2020.

– För att minska risken för smittspridning är det viktigt att den som är sjuk inte går till jobbet. I det läge som vi befinner oss i nu är det rimligt att staten tar ett ekonomiskt ansvar för den första dagen av sjukdom för att hjälpa den enskilde, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.

Åtgärden innebär att den anställde i efterhand får söka ersättning för den första dagen i sjukfallet från staten. Ansökan görs retroaktivt till Försäkringskassan. Arbetsgivare ska göra karensavdrag som vanligt.

Även egenföretagare kommer att kompenseras för en karensdag. Den närmare innebörden av förslaget i sin helhet kommer att framgå av den extra ändringsbudget som regeringen kommer att besluta om i närtid.

Transportföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för transportnäringen och säkerhetsbranschen. Klicka på ett av alternativen nedan för att anpassa startsidan med branschspecifikt innehåll.