Nyhet

Transportföretagen utbildar för en elektrisk framtid

Nyhet
Transportföretagen utbildar för en elektrisk framtid

Transportföretagen har tillsammans med aktörer inom motorbranschen arrangerat distansutbildningar för yrkeslärare under coronapandemin och intresset och behovet har varit stort. Nu laddar Transportföretagen på nytt för att ta steg två med att erbjuda praktiska tvådagarsutbildningar på ett tiotal orter runtom i landet.

Bakgrunden är gymnasieskolans nya läroplan som innebär att el- och hybridteknik adderas till kursinnehållet. Elteknik innebär något annat än den klassiska fordonstekniken och högvoltsel kan vara riskfyllt. Det innebär att yrkeslärare i gymnasieskolan behöver grundutbildas i elbilsteknik. Transportföretagen var därför snabba med ta fram ett generiskt kursinnehåll tillsammans med biltillverkare inom motorbranschen.

I våras utbildades drygt 300 gymnasielärare digitalt i elbilsteknik och nu under hösten fortsätter Transportföretagen med de fysiska kurserna. Det innebär att en tvådagarskurs kommer att arrangeras på sex orter runtom i landet och målet är att utbilda närmare 250 yrkeslärare. De praktiska momenten kommer bland annat att omfatta elsäkerhetslära, elteknik, batteriteknik och hybridteknik.

Tomas Tärnfors är branschutvecklare på Transportföretagen och jobbar med dessa kurser. Han är mycket tacksam för det stora intresset och engagemanget från branschen har varit stort. Tack vare det har snart 50 procent det vill säga hälften av den svenska fordonslärarkåren utbildats i elbilsteknik av Transportföretagen.

”Vi har sett ett stort engagemang från branschen och det är fantastiskt att alla gått samman om det gemensamma målet att skola framtidens yrkeslärare. Det unika i detta projekt är att vi får konkurrenter att sätta sig tillsammans, föra dialog och ta fram en generisk elbilsutbildning under Transportföretagens ledning.  Snart har vi utbildat hälften av alla Sveriges fordonstekniska lärare”, säger Tomas Tärnfors.

En röst från branschen är Stefan Segerstråle team Manager på Mercedes Benz Northern Europe. Han har länge sett ett behov av att kompetensutveckla yrkeslärarna så att eleverna har de kunskaper som branschen behöver och han välkomnar att Transportföretagen tagit fram utbildningarna.

”Vi ser ett stort behov av kompetensutveckling hos yrkeslärarna. Dagens elever är våra nya medarbetare inom kort, och vi behöver högutbildade och motiverade kollegor som kan ta hand om våra allt mer komplexa produkter. Även om vi som GA är konkurrenter så har vi tillsammans, under Transportföretagens ledning, lyckats att höja kompetensen med el och högvoltsutbildning för våra ambassadörer, nämligen yrkeslärarna”, säger Stefan Segerstråle Global Training på Mercedes-Benz. 

Att vårens distanskurser dessutom blev fullsatta med ett resultat av 300 lärare som utbildats i elbilsteknik är ett bevis på att branschen är på väg i rätt riktning mot en elektrifierad framtid. 

Motorbranschen har ett stort och långsiktigt rekryteringsbehov samtidigt som den genomgår en stor förändring genom teknikutvecklingen. Det innebär både att fler behöver utbilda sig till att arbeta inom motorbranschen men även att utbildningarna matchar branschens aktuella behov på kompetens på bland annat elbilsteknik.

”Det är viktigt att utbildningarna matchar teknikutvecklingen. Elektrifieringen går fort och eftersom elbilslära nu är en del i den nya läroplanen behöver vi se till att yrkeslärarna förses med nya och uppdaterade kunskaper på området”, avslutar Caj Luoma chef kompetensförsörjning Transportföretagen.

För frågor kontakta Ebba Fredin, pressansvarig Transportföretagen 0730-447120 eller ebba.fredin@transportforetagen.se