Direkt till innehållet (Tryck Enter)

-

Hamnarbetarförbundet varslar om blockad mitt i pandemin

Hamnarbetarförbundet varslar mitt i pandemin

Mitt under brinnande pandemi varslar Hamnarbetarförbundet om blockad mot lastning och lossning av två fartyg i sympati med en utländsk fackförenings pågående konflikt i Portugal.

I Hamnarbetarförbundets varsel om stridsåtgärder anges att allt lossnings- och lastningsarbete på de portugisiska fartygen Wes Janine och Wes Gesa ska läggas i blockad. Fartyget Wes Janine anlöpte Göteborgs Hamn den 13 maj och fartyget Wes Gesa väntas anlöpa Göteborgs Hamn den 20 maj. I varslen anges att stridsåtgärderna ska pågå till den 1 juni 2020. Skälet till åtgärderna ska vara att det portugisiska facket inte vill tillåta vissa arbetsgivare att verka i hamnen i Lissabon.

”Detta varsel visar att Hamnarbetarförbundet fortfarande har handen på avtryckaren och aldrig tvekar i att få till en konflikt med svenska arbetsgivare. Detta blir särskilt anmärkningsvärt då konflikten berör en situation i en annan del av världen som varken Sveriges Hamnar eller våra medlemsföretag har med att göra”, säger Joakim Ärlund vice vd och förhandlingschef Sveriges Hamnar.

Hamnarbetarförbundet har en lång historia med konflikter och fick så sent som 2019 ett kollektivavtal med Sveriges Hamnar i form av andrahandsavtal. Eftersom Sverige tillåter även internationella sympatiåtgärder mot svenska arbetsgivare med kollektivavtal är det möjligt för Hamnarbetarförbundet att vidta dessa stridsåtgärder.

”Detta är det sista näringslivet och landet behöver i den ekonomiska kris som har följt i spåren av coronapandemin, när övriga Sverige planerar för hur Sverige ska återstarta verkar Hamnarbetarförbundet för att få landet i ännu djupare problem”, säger Joakim Ärlund.

Transportföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för transportnäringen och säkerhetsbranschen. Klicka på ett av alternativen nedan för att anpassa startsidan med branschspecifikt innehåll.