Direkt till innehållet (Tryck Enter)

-

Förlängd trafikplikt på åtta flyglinjer - men helhetsgrepp saknas

I dag meddelade regeringen att de beslutat att förlänga den temporära allmänna trafikplikten på åtta flyglinjer till och från Norrland och Gotland. Men, det behövs ett helhetsgrepp om flyget ska lyfta på riktigt.

Den globala pandemin har inneburit att flygbolag och flygplatser samt exempelvis servicebolag är hårt prövade. Flyget är dessutom samhällsviktigt för transporter av personer och gods. Med anledning av det beslutade regeringen den 6 april i år att, till och med den 6 september, införa en temporär allmän trafikplikt på ett antal flyglinjer till och från Norrland och Gotland. Trafikplikten förlängs nu till den 31 december i år.

”Det är ett välkommet besked att regeringen uppmärksammar flygets utsatta situation. Men, nu måste regeringen satsa på flyget i hela Sverige och se till att flygbolagen får rätt förutsättningar för att kunna öppna fler linjer. Samtidigt måste regeringen se till att flygets infrastruktur, det vill säga flygplatser och flygtrafikledning, fungerar oavsett om de drivs av privata eller offentliga operatörer. Goda förbindelser är avgörande för Sveriges ekonomiska återhämtning”, säger Marcus Dahlsten vd Transportföretagen.

Det här innebär beslutet

Trafikverket får i uppdrag att fortsatt vid behov upphandla flygtrafik på de aktuella sträckorna. Flygbolag som flyger på de berörda flyglinjerna ska informera Trafikverket om de avser att ändra sitt utbud som påverkar fullgörandet av den allmänna trafikplikten.

Utgifterna för trafiken får, tillsammans med den tidigare temporärt upphandlade flygtrafiken, uppgå till högst 105 miljoner kronor. Utgifterna för trafiken finansieras inom de medel för trafikavtal som Trafikverket disponerar, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Stödet gäller: 

Kiruna–Arlanda
Luleå–Arlanda
Umeå–Arlanda
Östersund–Arlanda
Skellefteå–Arlanda
Örnsköldsvik–Arlanda
Sundsvall–Arlanda
Visby–Arlanda

Här kan du läsa pressmeddelandet i sin helhet. 

Transportföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för transportnäringen och säkerhetsbranschen. Klicka på ett av alternativen nedan för att anpassa startsidan med branschspecifikt innehåll.