Han byggde sin egen laddstation

Erik Alfredsson med laddaren i högsta hugg.
Erik Alfredsson, vd och ägare av familjeföretaget Alfredsson Transport i Norrköping tog saken i egna händer och lät uppföra en egen laddstation, öppen för såväl lätt som tung trafik.
När Erik Alfredsson i samråd med några kunder började fundera på att elektrifiera delar av trafiken insåg han tidigt att det fanns fördelar med att ha en egen depå.
-Jag vill äga energin själv och ska du få till en bra logistik med de elektriska lastbilarna måste du ha möjlighet att ladda nära din verksamhet, säger Erik Alfredsson.
Resan har väl inte varit helt utan utmaningar men i början av året stod den klar. 11 laddpunkter varav åtta anpassade för tung trafik, lastbilar upp till 34 meter och 74 ton.
-Alla fordon är välkomna men villkoren för stödet säger att tung trafik har företräde.
Det märks att Erik Alfredsson är stolt när han berättar om sin laddstation och att han lärt sig ett och annat om energi och effekt under resans gång:
-Den totala laddeffekten är 2,4 Megawatt, högsta hastighet är 1,2 Megawatt, med MCS laddaren. Vi har även batterilager för att kapa topparna, och solenergi för att ladda batterier.
Eftersom det tar lite längre tid att ladda en lastbil än en Tesla erbjuder de även toalett och dusch till de som kommer dit och laddar.
När fattade du beslutet om att bygga en laddstation?
-Jag började undersöka för ungefär fyra år sedan och konstaterade att nätbolaget kunde leverera effekten som vi behöver. Med hjälp av en elektriker lämnade jag in en föranmälan till nätbolaget.
Vilket var nästa steg efter föranmälan?
-Vi tog in offerter på olika lösningar. Jag fick lära mig mycket, både om elektriska lastbilar, energi och effekt med mera. Ja, vi lär oss fortfarande.
Är det något du gjort annorlunda om du då vetat vad du vet idag?
Erik funderar en stund:
-Nej, det kan jag inte påstå. Men vi har lärt oss mycket. Det jag har saknat är information från nätbolagen. Det märktes att de inte var vana vid att arbeta med ett så pass litet företag som mitt. Jag efterlyser mer proaktivitet från nätbolagen, mer information. Bristen på information har försenat processen. Men jag har förstått att det skiljer mycket mellan olika delar av landet. I vissa landsdelar går det jättefort, i andra jättelångsamt, i mitt fall har det väl varit mitt i mellan om man säger så. Sedan ett år tillbaka har de anställt en person som enbart arbetar med dessa frågor, så nu fungerar det mycket bättre.
Har du några tips till andra åkerier som står i startgroparna?
-Du måste lära dig vad bilarna klarar av, både vad gäller prestanda och räckvidd. Du kanske inte ska tro att du kan ta långa fjärrkörningar med dagens teknik. Börja med lokal- och kretstrafik, där går det alldeles utmärkt med elektriska lastbilar. Och se till att du har laddmöjligheter innan du köper lastbilarna!
Hur har det fungerat så här långt?
-Inte ett enda tekniskt bekymmer. Vi har mjukstartat för att vi ska lära oss, om någon månads tid går vi ut bredare och berättar om laddstationen. Den är öppen för allt och alla, 24/7.
Alfredsson Transport sökte och beviljades stöd för laddstationen.
Hur upplevde du ansökningsprocessen?
-Haha, de två första gångerna jag sökte hade jag en konsult som hjälpte mig men vi fick avslag båda gångerna. Den tredje gången tänkte vi att vi gör det själv och då fick vi det beviljat.
Erik Alfredsson tycker inte att ansökningsprocessen har varit alltför krånglig.
-Det har inte varit så svårt, problemet har varit att få myndigheten(Energimyndigheten, red:s anm) att förstå att det inte bara är stora företag som har ett behov av det här, utan även lokala åkerier och lastbilscentraler har behov av stöd för laddinfrastruktur.
Utbetalningen av stödet delades upp till tre tillfällen och här har Erik Alfredsson lite synpunkter:
-Jag förstår att de håller inne på den sista utbetalningen för att verkligen kunna se att en laddstation är på plats, men vi blev klara tidigare och fick vänta på den sista utbetalningen. För oss som ett mindre företag är det ganska mycket pengar att ligga ute med. Här hade jag önskat att de var lite smidigare, att om man blir klar tidigare än beräknat, kan den sista utbetalningen också ske tidigare.
Han lägger till att det också hade varit trevligt om Energimyndigheten hade kommit ut på plats och besökt företaget.
-Då hade jag också kunnat bjuda på en kopp kaffe, säger Erik Alfredsson och ler.
Lär dig grunderna i ellära. Prata med kollegor, ring din branschorganisation, gå på konferenser och seminarier. Vad är skillnaden på mWh och tWh och vad är socfönster?
Viktigt att göra upp en plan och också ha laddinfrastruktur på plats. Är man ett större bolag, kom ihåg att föranmäla till nätbolaget.
Tänk noga igenom typ av fordon och välj inte större batteri och fordon än nödvändigt.
