Nyhet

Vi hyllar alla bussförare på Bussförarens Dag

Nyhet

Idag finns det i Sverige 22.000 bussförare. Varje dag, 365 dagar om året, ser de till så att människor kan ta sig till och från jobbet, ser till så att människor kan ta del av service, nöjen och vårdbesök. Allt detta och mycket mer. Utan bussförare skulle samhället helt enkelt inte fungera. Därför vill vi idag hylla alla bussförare i landet.  

Busstrafiken står för mer än hälften av alla resor i Sverige. En som kör buss är Johnny Ryvang, som vann tredjeplatsen i tävlingen Bussförar-SM och korades till Sveriges bästa bussförare 2022. Johnny jobbar som bussförare och är depåansvarig på Erikssons Buss i Idre. Han har kört buss sen 2008 och busskortet tog han 1994 i Norge. En gemensam faktor för de flesta som väljer yrket är att de älskar att köra buss! Det medger Johnny stämmer in på honom också:

- Jag har alltid gillat att köra buss. Egentligen gillar jag att köra all slags fordon som scooter, motorcykel, bil. I botten är det känslan av att köra som jag gillar mest med yrket, säger Johhny och fortsätter.

- Sen är det kul att träffa människor. Det är coolt att träffa olika typer av människor. Mångfalden berikar. Men även att ha koll på depån är kul och variera arbetsuppgifterna skulle jag säga.  

Vad är det bästa minnet du har varit med om?

- Jag försöker alltid köra behagligt så resenären får en positiv upplevelse. Och två eller flera gånger så har det kommit fram pensionärer som har tackat för en bra resa, och sagt att de kunnat vara avslappnade och sova på bussen. Då tänker jag att jag kanske har gjort en hyfsad resa. Ingen brå start och ingen brå stopp, säger Johnny och skrattar.

Kommer du tillbaka till Bussförar-SM?

Ja, jag behöver tänka på det. Det hade ju varit härligt att komma etta, säger Johnny och skrattar.  

Som branschförbund arrangerar Sveriges Bussföretag årligen tävlingen “Bussförar-SM” för bussförare där de får tävla i olika grenar och den bästa bussföraren utses. Tävlingen arrangeras just för att lyfta bussförarna, visa hur viktig deras kompetens är och visa för dem som redan är i yrket att de gör skillnad. Det är bara en av många aktiviteter som vi gör för att uppmärksamma bussförarna.

- För oss är det en självklarhet att uppmärksamma bussföraryrket och detta är ett ypperligt sätt att göra det på. Bussförar-SM arrangeras för att visa hur viktig deras kompetens är. Vi vill höja statusen för yrket samtidigt som vi vill visa hur mycket branschen ständigt utvecklas så att vi kan inspirera nya personer att vilja bli bussförare., säger Linda Stenström, branschutvecklare inom kompetensutveckling Transportföretagen och projektledare för Bussförar-SM. 

Bussförarens Dag startade i USA 2009 och blev 2014 en officiell temadag I Sverige. Dagen inträffar alltid den 18 mars, då världens första busslinje med hästdragna vagnar startade I Paris 1662.