Att leda i förändring – vd:n om resan

Efter drygt fyra år som vd för Transportföretagen och därmed också Sveriges Bussföretag lämnar Marcus Dahlsten sin roll för nya utmaningar. Här delar han med sig av bussbranschens stora utmaning för tiden under och efter pandemin, problematiken med upphandlingar som hanteras fel och hur branschen bör fortsätta framåt för att erbjuda bästa kollektivtrafiken för resenärerna.
Vad ser du som det viktigaste du har åstadkommit under din tid?
- Jag började november 2019, strax innan pandemin slog till och det var en väldigt omvälvande tid. Det blev snabbt den mest akuta frågan, som påverkade både vardagen för beställningstrafik- och upphandlingstrafik. 2020 var all time high vad gäller resandet i kollektivtrafiken, men direkt efter pandemin gick siffrorna ner väldigt snabbt. Under den här perioden arbetade vi väldigt intensivt med att försöka åstadkomma lättnader för våra medlemmar och få till stånd stöd för både bussar men även andra persontransporter. Pandemin var ett hot mot hela branschens överlevnad. Andra frågor som har varit aktuella under min tid är självklart kollektivtavtalsfrågor, och hänger nära ihop med kompetensförsörjningsfrågan där vi har jobbat med förändring.
Vilken har varit den största utmaningen du stött på under din tid här?
- Förutom pandemin skulle jag säga att kompetensförsörjningsfrågan har varit viktig. Den svåra bussförarbristen i hela branschen, där vi har ansträngt oss med stora kampanjer och hjälpt medlemsföretag att rekrytera anställda för att återställa branschens kapacitet.
Vad tror du är det viktigaste att fokusera på de kommande åren?
- Vi bör ha ett fokus på att vara medlemsnära som organisation och samtidigt ge relevant medlemsnytta. Fortsätta vara den heltäckande organisationen med hög anslutningsgrad som Sveriges Bussföretag redan är idag. Det blir mycket enklare och ger mer tyngd att vara ute och prata när man representerar hela branschen.
Problematiken med upphandlingar där trafikbolagen bjuder under varandra och omöjligt kan ge vinst för någon part är en viktig fråga där branschen behöver hitta en gemensam ståndpunkt för att sätta kvalitén i fokus.
- Hållbarhetsresan är även viktig att fullfölja i enlighet med vårt branschmål “4av10” att 2030 ska 4 av 10 motoriserade resor vara kollektiva.
Vad tar du med dig från tiden på Sveriges Bussföretag?
- Insikten i just att det har varit otroligt intressant att få inblick i en ny bransch och den omvälvande tid det varit med bland annat pandemin och även den konsolidering bland företagen i bussbranschen som nu sker snabbt. På bara lite drygt tio år så har antalet medlemsföretag i förbundet halverats. Och det är ändå fler anställda nu än det var då, men företagen blir färre och många mindre blir uppköpta av de större. Det påverkar ju en bransch såklart genom att färre men större aktörer påverkar dynamiken i branschen, och det är något vi som organisation måste förhålla oss till framöver.