Bussakademin besökte region Örebro
Nina Höjier ordförande Kollektivtrafiknämnden och Anna Grönlund branschchef Sveriges Bussföretag välkomnade alla och konstaterade att runt bordet sitter över hundra års erfarenhet samlad. Ett möte som präglades av engagerade diskussioner och stark samsyn om hur viktigt det är att kunna attrahera fler att resa kollektivt.
Fredagen den 25 april samlades presidiet från Kollektivtrafiknämnden, en bred representants med ledande tjänstepersoner från Svealandstrafiken och Region Örebro län, samt de flesta medlemsföretagen som har trafiken i området och tjänstepersoner från Sveriges Bussföretag. Mötet tog plats på Svealands trafikens depå i Bettorp och det var under Bussakademins paraply.
Var någonstans finns potentialen att öka resandet i region Örebro var en av frågorna tom kom upp. Mötet konstaterade där att öka resandet där de stora volymerna finns gör störst skillnad, likaså restiden och utbud har stor betydelse då man lockar resenärer. Förslag som skulle gynna kollektivtrafiken nationellt och över lag var till exempel att företag borde kunna köpa biljetter som är avdragsgilla och att reseavdraget bör ändras. Likaså slopad elskatt för buss.
Region Örebro berättade att deras satsning på citylinjen där BRT fordon används hade slagit mycket väl ut. Många örebroare ondgjorde sig då beslutet togs, men har nu tystnat och regionen kan visa på en reseökning på 15%. Trafiken avgår var femte minut, det är en tydlig design på fordonen med annan färgbild, egna körfält och linjen är signalprioriterad. Det som man inte riktigt förväntat sig var att denna linje ökat framkomligheten total sett som mycket som faktiskt skett. Det är av den enkla anledningen att då fler åker kollektivt blir utrymmet för annan trafik bättre, vilket kanske är det som tystade de flesta kritiker.
Mötet diskuterade sedan en rad svåra frågor. Hur ökar vi attraktiviteten så fler söker sig till förar- och mekanikeryrket? Vad definierar egentligen en attraktiv kollektivtrafik? Vad får en bilist att överge sin bil och åka kollektivt? Allt detta parallellt som drivmedel gått ner och som gynnar privatbilismen, en kollektivtrafik som ökat i kostnader och med det prisökningar på biljetter. Var finns de bästa verktygen och hur kan de användas?
Under övriga frågor så anförde branschen att de gärna ser att politiken påverkar Trafikverket i fråga om väghållning och om den klassning som sker på regionens vägar. Branschen förslog att man prioriterar vägarna i stället för att klassa vilket inte sällan blir skevt. Vid en låg klassning från Trafikverkets sida så resulterar det tex i att snö- och halkbekämpningen inte har den prioritet som den borde ha och med det minskar trafiksäkerheten och risk för inställda turer.
Med detta avrundades sedan mötet och Nina Höijer och Anna Grönlund tackade för bra diskussioner och engagemang, varpå Anna Grönlund också välkomnade politiker och tjänstepersoner om att kontakta eller besöka Sveriges Bussföretags medlemmar när det passar.