De stridsåtgärder som Svenska Transportarbetareförbundet (Transport) har varslat, skulle innebära stora kostnader för flygbolagen och deras kunder. Därför varslar Svenska Flygbranschen om lockout. De så kallade spegel- och konsekvenslockouterna är ingen upptrappning av konflikten, utan hanterar de praktiska konsekvenserna av fackets konfliktvarsel.
– Vi har varit redo att skriva på ett avtal med Transport inom ramen för märket. De har i stället valt att varsla om stridsåtgärder som skulle innebära att flygningar måste ställas in, även när bara någon enstaka person är uttagen i strejk. Vi behöver nu varsla om lockout för att minska skadan och skapa förutsättningar för bolagen att lösa kundernas resor på bästa sätt. Vi trappar inte upp konflikten, utan hanterar de praktiska konsekvenserna för våra medlemsföretag, säger Linda Räfsbäck, förhandlingschef Svenska Flygbranschen.
Svenska Flygbranschens spegellockout omfattar samma arbetstagare, tider och arbetsplatser som Transports varsel om blockad. Vad gäller fackets blockad för utkallelse på standby omfattar lockouten hela standby-passet. I den andra delen av varslet gäller lockouten all kabinpersonal som skulle ha arbetat på strejkdrabbade flighter.
– Ett flygplan kan inte lyfta utan en kabinchef ombord. När Transport inte låter kabinchefer få utföra sina arbetsuppgifter stannar således flygplanet på marken. Som en följd av det omfattar lockouten även övrig kabinpersonal på de flygningar som behöver ställas in, säger Linda Räfsbäck.
Medlingsinstitutet har utsett medlare i konflikten och medling påbörjas inom kort.
Om lockout
Det är i princip alltid facken som vidtar offensiva stridsåtgärder, som strejk eller blockad. Det verktyg som arbetsgivarna då kan använda som motåtgärd, är lockout. Under en lockout är arbetstagarna utestängda från arbetet och får inte lön eller löneförmåner. Lockouten ger arbetsgivaren kontroll över verksamhetens planering och kan minska den ekonomiska skadan.