Nyhet

Transportföretagen efterfrågar pricksäkra styrmedel

Nyhet

Styrmedel måste vara pricksäkra, kostnadseffektiva och ha dokumenterat stora effekter på det som vi alla vill minska; de klimatskadliga utsläppen. Det skriver Transportföretagen i ett remissyttrande över Trafikanalys rapport ”Förslag som leder till transportsektorns klimatomställning”.

Trafikanalys har haft regeringens uppdrag att lämna förslag och underlag för att de nationella och globala klimatmålen ska kunna nås på ett långsiktigt hållbart och kostnadseffektivt sätt.

-       Trafikanalys har genomfört ett mycket ambitiöst projekt och Transportföretagen har under året varit med och bidragit med inspel, säger Mårten Bergman, transportekonom, som samordnat Transportföretagens arbete med yttrandet.

Transportföretagen vill bidra med perspektivet att transporter gör nytta för samhället och individen.

-       Styrmedel måste därför vara pricksäkra, kostnadseffektiva och ha dokumenterat stora effekter på det som vi alla vill minska, de klimatskadliga utsläppen.

Trafikanalys redovisar 23 olika förslag inom vägtrafik, sjöfart och flyg, förslag som både får ris och ros av Transportföretagen.  

-       Förslagen om styrmedel för att skynda på elektrifieringen av tunga vägtransporter är vi positiva till. Det finns också flertalet bra förslag som kan skynda på och underlätta för flygets omställning.

Däremot får Trafikanalys kritik på andra områden:

-       Vi är negativa till förslagen som bland annat berör ett transporteffektivt samhälle, sänkt bashastighet och regler för distansarbete, förklarar Mårten Bergman.

Läs Transportföretagens yttrande till Trafikanalys rapport 

Transportföretagen också lämnat ett remissyttrande över Tillväxtanalys rapport ”Näringslivets klimatomställning”, vilket utgör ytterligare ett centralt underlag till regeringen.

Flertalet av de 47 förslagen har inte direkt relevans för Transportföretagens medlemmar men vi ställer oss positiva till förslaget om att se över och justera de nationella klimatmålen så att de tydligare anknyter och bidrar till EU:s klimatpolitik.

Läs Transportföretagens yttrande till Tillväxtanalys rapport