Nyhet

Vintervägforum Live samlade 250 deltagare

Nyhet

vintervagforum_2021.jpg

I mars 2020 tvingades vi ställa in, nu ställde vi om och genomförde Vintervägforum digitalt. Det var det 51:e Vintervägforum, en konferens med anor och en naturlig mötesplats för kommuner, Trafikverket och entreprenörer och åkerier verksamma inom vinterväghållning. 

En god vinterväghållning är i högsta grad en fråga om en hög tillgänglighet. Passande nog var Jonas Eliasson, måldirektör för just tillgänglighet på Trafikverket, inledningstalare. Få kan som Jonas Eliasson på ett både underhållande och pedagogiskt sätt förklara tanken med ett transportsystem: att skapa just tillgänglighet. För att möjliggöra en god tillgänglighet krävs det en väl fungerande infrastruktur. Fokus för Trafikverket i sin infrastrukturplanering är underhåll. Och behovet av underhåll är stort på vägsidan. Det framgick tydligt när Kristin Eklöf, fil dr i dataanalys, presenterade den analys hon gjort för Transportföretagens räkning. Mer än var tionde statlig väg i Sverige är i mycket dåligt skick och underhållsskulden beräknas till närmare 20 miljarder. Om inte ytterligare medel tillförs vägunderhållsanslaget visar hennes analys att skulden kommer att öka till 42 miljarder 2030.

Anders Josephsson, Transportföretagen, gav deltagarna en liten förhandstitt på Våra vägar, kartsajten som visualiserar tillståndet på de svenska vägarna, varavagar.se och som bygger på tillståndsindexet i rapporten “Långsiktiga effekter av ett underfinansierat vägunderhåll”. Rapporten kan laddas ner här

Andreas Bäckström från Svevia och Mats Wärme från BM Systems berättade hur de arbetar för att med hjälp av ny teknik effektivisera vinterväghållningen.

Att köra vinterväghållning är ett slitsamt jobb. Det är tidigare morgnar och mycket jour. Antalet anbud har minskat år från år, något Trafikverket vill ändra på. Christian Eriksson från Trafikverket berättade om hur myndigheten arbetar för att på olika sätt stärka upp vinterväghållningen.

Vintervägforum Live avslutades med ett samtal med riksdagsledamöter från Trafikutskottet; Anders Åkesson, Centerpartiet, Teres Lindberg, Socialdemokraterna, Helena Gellerman, Liberalerna och Magnus Jacobsson, Kristdemokraterna. De var samtliga rörande överens om att Transportföretagens nya kartsajt "Våra vägar" är ett mycket bra initiativ som kommer att hjälpa dem och landets kommunpolitiker i deras arbete. De var också rörande överens om att det behövs satsas mer på vägunderhåll.