Nyhet

Utmaningar för turister med buss i Göteborg

Nyhet

Sveriges Bussföretag körde den 26 mars en rundtur med buss i centrala Göteborg för politiker och intressenter i besöksnäringen för att konkret visa på dagens utmaningar och diskutera framtidens lösningar för att underlätta för alla besökare som väljer att resa klimatsmart tillsammans i turistbuss. Efter resan genomfördes också ett seminarium där en färsk rapport om turistbussens roll för den västsvenska besöksnäringen presenterades.   

Trafiksäkra påstigningsplatser, tillfälliga angöringsplatser vid olika ombyggnader, planer på miljözon och möjligheter att lämna långväga besökare vid teatrar och andra nöjesetablissemang på ett bra sätt är utmaningar som företag som bedriver turist- och beställningstrafik med buss möter dagligen. Med på bussturen den 26 mars fanns ledande politiker från Göteborgs stad samt region Västra Götaland, dessutom medverkade ett antal andra aktörer från den västsvenska besöksnäringen. 

-Genom att visa våra politiker här i Västsverige vår verklighet hoppas vi på en konstruktiv dialog framåt för att skapa bättre framkomlighet för våra bussar. Därför är jag glad över att så många ledande politiker valde att följa med på vår rundtur, säger Christer Pettersson, VD BiVAB och regional representant Sveriges Bussföretag Väst.  

Rapporten, som gjorts av det oberoende analysföretaget EY, visar bland annat att Göteborg står för en stor del av den svenska besöksnäringen och beställningstrafiken med buss spelar en viktig roll. Totalt sett transporteras cirka 1,8 miljoner resenärer med beställningstrafik med buss i Göteborg. Sammantaget har beställningstrafiken med buss en direkt omsättning på cirka 250 miljoner kronor i Göteborgs stad, men beställningstrafiken har även en indirekt påverkan på besöksnäringen i stort eftersom bussen är en viktig länk i besöksnäringens transportbehov. Baserat på de tidsstudier som utförts inom ramen för projektet indikerar dessa att bussen idag drabbas av omfattande tidsförluster med anledning av förseningar, trängsel, behov av omvägar och angöringsproblem. Dessa problem orsakar värdeförluster i form av tidsförluster, merkostnader för busstrafiken och uteblivna intäkter för näringslivet estimerat till cirka 100 miljoner kronor per år.  

- När bussen inte kommer fram kostar det tid och pengar. Både för resenärerna, som riskerar att missa planerade och bokade aktiviteter och för bussföretaget då resans kalkyl spricker. För föraren innebär också ändrade och längre körningar att de lagstadgade kraven kring kör- och vilotider inte kan uppfyllas, vilket kan kosta den enskilde föraren mycket pengar, kommenterar Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag.