Otydlig förväntansbild inför kris och krig
I en mätning som genomförts har medlemsföretagen svarat på frågan om de upplever att de har en klar blid av vilka förväntningar som finns på det egna företaget i händelse av kris och krig. Resultatet visar att knappt vart sjätte företag (16 procent) anger att detta är klart för dem. Således är mer än fem av av företag antingen osäkra eller inte vet vad som förväntas av dem.
- Vi befinner oss i en situation där osäkerheten i omvärlden är stor och vi har ett sedan flera år pågående krig i vår närhet. Utan effektiva busstransporter som ”bottenplatta” finns ingen uthållighet i svensk beredskap eftersom rationella transporter med tillhörande kringtjänster är en förutsättning för både en trygg folkförsörjning och ett stabilt försvar. Att våra medlemmar fortfarande inte har en klar bild av vilka förväntningar och dimensionerande krav som finns inför ett krisläge är illa. Vi har dessutom i flera år nu inom arbetet i KollA, Kollektivtrafikens Avtalskommitté, arbetat för att få våra offentliga beställare att precisera förslag på en standarklausul som kan användas i kontrakt för den upphandlade busstrafiken över hela landet i dessa frågor. Främmande makt bryr sig lite om vår svenska regionala indelning och det kommunala självstyret, säger Anna Grönlund, branschchef och vice VD, Sveriges Bussföretag.
Att ha en tydlig bild av de förutsättningar som finns på transportsektorn är angeläget. NATO-medlemskapet kan redan i fredstid innebära ett kraftigt ökat behov av transporter och olika tjänster då Sverige genom medlemskapet ska kunna ge värdlandsstöd. Samhället ser helt annorlunda ut i dag jämfört med för några decennier sedan. Många verksamheter som är av betydelse för ett väl fungerande samhälle bedrivs i dag av privata aktörer som antingen verkar på en konkurrensutsatt marknad eller genom att verksamheten handlats upp. Därför är samverkan en grundförutsättning inför och under ett krisläge om vi vill att samhället ska fungera.
- Vi har all respekt för den komplexitet som kännetecknar beredskapsfrågan. Det är idogt arbete där många aktörer måste samverka över olika samhällssektorer som gäller då det inte finns någon ”quick fix”. Från vår sida deltar vi i olika samverkansarbeten gällande beredskapsfrågan. Än viktigare är att vi inlett och kommer att utveckla våra direkta kontakter med framför allt Försvarsmakten för att få klarhet i den förväntan som kommer att finnas på transportsektorn. Däremot efterlyser vi en större tydlighet vad gäller förväntningar på branschen när det gäller civil beredskap, säger Per Geijer, säkerhetschef på Transportföretagen.
Den senaste undersökningen från kvartal 1 2025 genomfördes under perioden 23 mars till den 8 april.