Nyhet

Transportforum visar på en bred samsyn av en grön omställning

Nyhet

Sveriges största transportkonferens, Transportforum ägde rum den 17-18 januari, och bussen tog plats i programmet. Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen, konstaterar att bilden som framträder vid Transportforum är en bred samsyn om vikten av en snabb och effektiv satsning för minskande utsläpp från transportsektorn. Både bransch och samhälle måste satsa.

- Det är sannolikt länge sedan behovet av forskning och ny kunskap har varit så viktigt inom transportsektorn som just nu. Den omställning som transportsektorn står inför nu är lika stor som när vi lämnade häst och vagn och gick över till lastbil. Eller när flyget gjorde sitt inträde och öppnade världen för oss. Transportforum är en påminnelse om det ökade behovet av samverkan mellan transportsektorns olika aktörer, sa Marcus Dahlsten när han som en av flera paneldeltagare diskuterade utvecklingen i transportsektorn i den inledande huvudsessionen på konferensens andra dag.

Sveriges Bussföretags branschchef Anna Grönlund ledde som moderator sessionen ”Kostnads- och intäktseffektiv kollektivtrafik”. I sessionen presenterades bland annat de ekonomiska effekterna av detaljkrav på fordon som går utöver branschens gemensamma rekommendation för bussar i upphandlad kollektivtrafik, BusNordic. Fusk och behovet av intäktssäkring i kollektivtrafiken efter pandemin var ett annat ämne under samma session.

Transportforum ger möjlighet att i ett brett forum lyfta bussbranschens viktiga frågor med avstamp i nya rön och forskningsstudier. Att kollektivtrafiken nu behöver arbeta med olika verktyg för att få mer kollektivtrafik för de pengar som satsas, både i form av biljettintäkter och skatter, är tydligt sett till den kärva ekonomi som många av landets regioner nu visar. Nu behöver vi arbeta smartare tillsammans för att få fler att välja kollektivtrafiken, säger Anna Grönlund som en kommentar till sessionen.

Bland rubrikerna fanns även ”Öka resandet med kollektivtrafiken trots sparbeting”, ”Bus Nordic – ett sätt att främja cirkulär kollektivtrafik?”, ”Utspridning av skolstarttider som en möjlig åtgärd för att sprida ut kollektivtrafikresor i tid: vilka påverkas och hur?” och ”Barkarbystaden - stadsutveckling för nybyggt område i 3-parts samverkan 2017-2019 - uppföljning av resultat”. Dessutom presenterades rapporten om regionernas kollektivtrafik ekonomi som BR, bussbranschens råd för forskning och utveckling, finansierat.

På plats i Linköping fanns flera företrädare för Sveriges Bussföretag, och Sveriges Bussföretag tog plats i Transportföretagens monter under evenemanget, tillsammans med andra förbund i Transportföretagen och Svenskt Näringsliv.