Direkt till innehållet (Tryck Enter)

-

Kollegahjälpens dag: ”Här har jag varit åkeriföretagare i hela mitt liv, och först nu sitter vi och pratar känslor!”

I dag den 12 november är det Kollegahjälpens dag, och det är något som verkligen förtjänar att uppmärksammas. Sedan millennieskiftet har projektet varit en hjälp i nöden för lastbilsförare som exempelvis varit med om en trafikolycka, ett rån eller ett överfall.

Kollegahjälpen består av ett nätverk av åkeriföretagare och lastbilsförare som ställer upp för att hjälpa lastbilsförare som har varit inblandade i svåra händelser. De som kontaktar Kollegahjälpen får med andra ord prata med andra som har erfarenhet av livet på vägarna. Anders Josephsson, Näringspolitisk expert, Transportföretagen, var med och grundande initiativet:

-          Det var inte självklart att det skulle bli ett kamratstödjarsystem, det fanns de som trodde att det måste vara psykologer som hjälper förare som varit inblandade i exempelvis trafikolyckor. Men det visade sig vara fel. Många gånger räcker det att få prata med någon i branschen, någon som vet vilka risker en förare utsätts för. 

Totalt får Kollegahjälpen in någonstans runt 30 uppdrag per år och har med andra ord blivit väletablerat i branschen, och har under årens lopp hjälpt hundratals människor.

-          På den första utbildningen 1999 var det en äldre åkeriföretagare som sade ”här har jag varit åkeriföretagare i hela mitt liv, och först nu sitter vi och pratar känslor!” Förr höll man ofta händelser inom sig. Dödsolyckor hörde liksom yrket till, säger Anders Josephsson.

 Kollegahjälpen drivs av transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd, TYA, samt Sveriges Åkeriföretag. Projektet stöds också av Länsförsäkringar, Volvo och Scania.

-          Om du är yrkesförare och råkat ut för en allvarlig olycka i trafiken, eller kanske har blivit rånad under arbetstid, gå inte och bär på det själv. Om du inte har någon på arbetet att prata med, ring Kollegahjälpen på 020-59 60 00, avslutar Anders Josephsson.

Här kan du läsa mer om Kollegahjälpen och vad den kan hjälpa till med. Och glöm inte bort att den bara finns ett samtal bort!

Transportföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för transportnäringen. Klicka på ett av alternativen nedan för att anpassa startsidan med branschspecifikt innehåll.