Direkt till innehållet (Tryck Enter)

-

Årets branschbragd går till larmoperatör Alva Eng för professionellt stöd till knivhotad familj

Pressmeddelande

Säkerhetsföretagens pris Årets branschbragd tilldelas för första gången en larmoperatör; Alva Eng på Verisure. Hennes metodiska tillvägagångssätt under pågående inbrottsrån hos en familj i deras hem lugnade brottsoffren och bidrog till att gärningsmännen greps. Alvas sätt att hantera det pågående rånet har även lett till att Verisure utvecklat utbildningen för alla larmoperatörer i företaget

Årets branschbragd är Säkerhetsföretagens årliga pris som delas ut till en särskilt framstående insats i branschen. I år har juryn utnämnt Alva Eng till prismottagare.

Beskrivning av händelsen

Alva Eng, larmoperatör på Verisure, tog emot ett larm en natt när hon via röstenheten i larminnehavarnas bostad kan höra starka skrik och gråt. Alva förstår att det är ett pågående rån hos en familj, då hon hör ord som ”sätt er ner” och ”hämta nycklarna”.

Alva kopplar in en kollega som förmedlar information till väktare och polis, medan hon själv spelar in ljud som bevismaterial. Eftersom hon inte vet om gärningsmännen är beväpnade väljer hon att inte tala i röstenheten medan de är kvar. Gärningsmännen skriker och Alva hör en vuxen kvinna och barn som gråter och är rädda. Gärningsmännen lämnar fem minuter senare och kvar finns en familj i chock. Alva ber familjen att sätta sig i sovrummet, berättar att polisen är inkopplad och att en väktare är på väg. Hon ber mamman att lämna ett signalement och frågar hur många gärningspersonerna var. Alva stannar i röstenheten och håller kontakt med familjen ända tills väktarna är på plats.

Gärningsmännen hade krossat ett fönster, brutit sig in och hotat familjen med kniv för att komma åt värdesaker. Gärningsmännen kunde gripas kort efter rånet, med hjälp av en större insats från polisen med helikopter och hundpatrull. Att Alvas metoder under händelsen fungerade så väl har lett till att Verisure förstärkt sin utbildning med instruktioner om hur pågående rån ska hanteras.

Juryns motivering

Juryn har bestått av Patrick Svensson, VD Loomis Sverige och Bjarne Sjöbeck, VD Sydsec Bevakning.

Genom sitt agerande under ett pågående grovt rån av en familj i deras hem lyckades Alva säkerställa snabb hjälp som bidrog till att gärningsmännen kunde gripas. Hon stöttade den rånade familjen och fanns hos dem under hela den allvarliga händelsen. Alva var lugn, professionell och fattade rätt beslut samtidigt som hon vågade lyssna till sig själv och fattade mod att gå vidare i en svår situation. Dessutom reflekterade hon över händelserna på ett sätt som gjorde att larmoperatörernas utbildning förstärktes, vilket gynnar alla kollegor på företaget.

Prisutdelning

Utdelningen av priset ”Årets branschbragd” sker i samband med Säkerhetsföretagens branschmöte den 3 december. På grund av Covid-19 är prisutdelningen digital. 

För mer information kontakta: Li Jansson, branschchef Säkerhetsföretagen, 076-796 71 73 och li.jansson@transportforetagen.se

Transportföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för transportnäringen. Klicka på ett av alternativen nedan för att anpassa startsidan med branschspecifikt innehåll.