Direkt till innehållet (Tryck Enter)

-

Finalisterna klara för Bussförar-SM

Nu är det klart vilka som har nått final för Bussförar-SM 2021. Den 6 september koras Sveriges bästa bussförare.

Finalen består av fem olika moment som varje finalist ska genomföra. Momenten är Servicemoment, Halkbana i simulator, Sparsam körning, Manöverbana och Katastrofövning. Nytt för i år är att servicemomentet blir praktiskt samt att halkbanemomentet genomförs i simulatormiljö.

- Det har aldrig varit så tufft att nå finalplats som det har varit i år. Aldrig har så många försökt att nå en finalplats som i år. För mig är det en självklarhet att uppmärksamma bussföraryrket och detta är ett ypperligt sätt att göra det på. Bussförar-SM arrangeras för att uppmärksamma bussförarna och visa hur viktig deras kompetens är. Vi vill höja statusen för yrket samtidigt som vi vill visa hur mycket branschen ständigt utvecklas så att vi kan inspirera nya personer att vilja bli bussförare, säger Johanna Linder branschutvecklare inom kompetensförsörjning, Transportföretagen

Vinnaren belönas med en presentcheck, den berömda glaspokalen designad av designad av Martin Ehrensvärd från det anrika glasbruket på Skansen i Stockholm.

Varje år genomförs mer än 1 miljard resor inom kollektivtrafiken. En av de viktigaste yrkesgrupperna inom området är bussföraren som har en nyckelroll för att resan ska bli behaglig och säker. Förarna är företagets ansikte utåt och det är viktigt att som förare vara serviceinriktad, representativ och att ha ett bra kundbemötande. Som bussförare ska man kunna köra fordonet mjukt och säkert, ekonomiskt och riskmedvetet och man ska kunna manövrera fordonet i trånga trafikmiljöer. Som bussförare är det även viktigt att vara kvalitets- och miljömedveten och att kunna hantera konfliktsituationer.

Bussförar-SM arrangeras av Sveriges Bussföretag i samarbete med tidningarna Resforum och Trafikforum som är Nordens ledande tidningar inom persontrafik. Samarbetspartners är Training Partner, KundskapsBussen, Yrkesakademin, Drivec och Arbetsförmedlingen. Fordonspartner är EvoBus Sverige. Partners/Sponsorer är Keolis, Nobina, Bergkvarabuss, Kommunal, Transdev, Arriva och VY.

Johanna Linder

Kontakt

Johanna Linder Branschutvecklare kompetensförsörjning Telefonikon 08 762 71 45
Charlotte Erlandsson

Kontakt

Charlotte Erlandsson Kommunikatör, Sveriges Bussföretag Telefonikon 08 762 71 84

Transportföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för transportnäringen. Klicka på ett av alternativen nedan för att anpassa startsidan med branschspecifikt innehåll.