Nyhet

Transportföretagens Arbetsgivardag 2024: Välmående ur alla vinklar

Nyhet

Arbetsmiljön stod i fokus under Transportföretagens arbetsgivardag 2024, tillsammans med den kommande avtalsrörelsen, rekrytering och rehabilitering. 

Transportföretagen genomförde den 12 november den årliga Arbetsgivardagen på Posthuset i Stockholm. Lokalen var fylld till brädden med företrädare för medlemsföretag i alla branscher. På scenen stod medarbetare från Transportföretagens kansli: arbetsrättsjurister, processjurister och arbetsmiljöexperter tillsammans med gäster från bland annat TYA och Försäkringskassan.  

Utmaningar inför kommande avtalsrörelse

Dagen inleddes med att Transportföretagens vd Marcus Dahlsten och förhandlingschef Annika Nordin svarade på frågor om den kommande avtalsrörelsen.

- Det blir en utmaning i avtalsrörelsen att det privata näringslivet sammanfaller med SKR:s förhandlingar för den offentliga sektorn. Samtidigt har Facken inom industrin lagt fram krav på höga löneökningar, sade Marcus Dahlsten.

Annika Nordin lyfte fram behoven av att modernisera avtalen.

- Vi ska ha klart för oss att kollektivavtalen började tas fram för över hundra år sedan. Vi har ett gemensamt intresse tillsammans med facket att utveckla avtalen så att de kan användas och förstås av alla, sade Annika Nordin.

Förra avtalsrörelsen präglades av den höga inflationen som ledde till att fackförbunden prioriterade löneökningar i förhandlingarna.

- Jag känner mig frustrerad över att vi för vissa avtal inte kom vidare med utvecklingen 2023. Vi har uppdämda behov att ta tag i, sade Annika Nordin.

Arbetsmiljö i fokus

I ett panelsamtal reflekterade Åsa Backman, TYA, och Ulf Rosén, Hallands Hamnar, kring samverkan mellan arbetsgivare och fackliga representanter i arbetsmiljöarbetet. Ulf Rosén berättade om Hallands Hamnars systematiska arbetsmiljöarbete och om vikten av en gemensam säkerhetskultur på arbetsplatsen. De var också överens om vikten av att dokumentera – i all enkelhet.

Transportföretagens arbetsmiljöexperter Maria Svanberg och Gustav Kanstrup berättade om säkerhetskultur: gemensamma värderingar, föreställningar, beteenden, kunskaper och attityder på arbetsplatsen. De avslutade sin dragning med två tips för att komma igång med ett bra arbetsmiljöarbete:

  • Håll fokus! Välj ut tre områden att börja med.
  • Ledningens engagemang för arbetsmiljöarbetet är avgörande.

Rekrytering på rätt sätt

I en presentation om juridiken vid rekrytering berättade Ana Maria Orellana Zamorano och Karolina Ehrenpil om de viktigaste frågorna att tänka på under rekryteringsprocessen. Petra Enmalm och Ola Svensson informerade om utmaningarna för de företag som behöver säkerhetspröva medarbetare, där juridiken ibland kan krocka mellan arbetsrätt och säkerhetsskydd.

Andreas Modig, Transportföretagens chefsjurist, och Hanna Björklund, processjurist, presenterade aktuella rättsfall kring diskriminering vid rekrytering. De poängterade särskilt hur viktigt det är att inte bara agera korrekt, utan också dokumentera de överväganden man gör i situationer som skulle kunna tolkas som diskriminering.

Rehabiliteringsplan vid sjukskrivning

Om en medarbetare trots allt blir skadad eller sjuk, har arbetsgivaren ett rehabiliteringsansvar. Camilla Stege från Försäkringskassan berättade om Försäkringskassans roll vid en sjukskrivning. Hon poängterade bland annat hur viktigt det är att sätta upp en rehabiliteringsplan och att arbeta aktivt med den under hela sjukskrivningen.

Lycka som inspiration

Dagen avslutades med ett fiktivt och interaktivt ”case” om arbetsmiljö, samt en inspirationsföreläsning om lycka av Micael Dahlen, professor vid Handelshögskolans Center for Wellbeing, Wellfare and Happiness.

Samtalen fortsätter på de regionala informationsträffarna om aktuella arbetsgivarfrågor

Delar av programmet presenteras också på de regionala informationsträffarna om aktuella arbetsgivarfrågor. Informationsträffen i Göteborg genomfördes den 14 november, men det finns fortfarande några få platser kvar i Umeå, Malmö och Örebro. Läs mer och anmäl dig här.