Nyhet

Fordons- och transportprogrammet i topp bland yrkesprogrammen – både gällande löner och etableringsgrad

Nyhet

I tidningen Näringslivets nya sammanställning gällande yrkesutbildningar som ger jobb kommer Fordons- och transportprogrammet i topp.
– Undersökningen talar sitt tydliga språk – en utbildning mot transportsektorn leder till jobb, säger Caj Luoma. 

67 procent efter ett år, 77 procent efter tre år – så hög är den så kallade etableringsgraden, alltså hur många av de utbildade som har fått jobb, för fordons- och transportprogrammet. Det innebär också att programmet är det som toppar tidningen Näringslivets sammanställning över yrkesutbildningarna. Även när det gäller medianinkomst hamnar programmet i toppen med 27 900 kronor i månaden.

Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning hos Transportföretagen, kommenterar undersökningen:

–       Undersökningen talar sitt tydliga språk – en utbildning mot transportsektorn leder till jobb. Den ger samtidigt politiker och andra beslutsfattare ett underlag vid fördelningen av utbildningsresurser. Väljer de att satsa på transportrelaterade utbildningar kan de i förlängningen räkna med ökade skatteintäkter på orten.

I artikeln i tidningen Näringslivet intervjuas Tindra Rudegran Nordlund som under gymnasietiden jobbade extra på transportföretaget UT Transport i Norr, något som senare ledde till en praktik och sedermera ett heltidsjobb.

– Redan ett halvår innan examen började vi prata om att jag skulle börja här. Under programmet hade vi praktik på flera olika platser och de flesta sa att de gärna ville att man skulle höra av sig när det närmade sig studenten och komma och jobba där. Det var som en buffé med jobb.

Intervjuad i tidningen är också Ulrika Dorsch, vd på UT Transport i Norr. Hon betonar att det är svårt att få tag på medarbetare med rätt kompetens och profil.

– De som har gått det programmet är de som vi helst vill ha. Det är den absolut bästa utbildningen! Den har funnits under lång tid och omfattar mycket praktik. När vi anställer nyutexaminerade får de börja med lite enklare uppdrag och sedan får de mer utmanande uppdrag allt eftersom, säger Ulrika Dorsch.

Hela artikeln läser du här.