Bra att regeringen satsar på regionala flygplatser – men de får inte glömma flygets omställning

Pressmeddelande

Under lördagsmorgonen meddelade infrastrukturminister Andreas Carlson att regeringen kommer att öka det statliga driftsbidraget till de regionala flygplatserna från dagens 103 miljoner kronor per år till 210 miljoner kronor. Det välkomnas av Transportföretagen Flyg, men regeringen får inte glömma flygets gröna omställning.

- Dagens besked är helt nödvändigt för att stärka landets regionala flygplatser. I ett försämrat säkerhetsläge med ett krig i vår omedelbara närhet måste vi säkra vår motståndskraft och där har flyginfrastrukturen en självklar roll. Att stärka flygets och flygplatsernas ekonomi måste därför vara en prioritet, säger Fredrik Kämpfe branschchef på Transportföretagen Flyg.

Flyget är ett i stort sett självfinansierat system. Det innebär att biljettpriset – förutom att täcka flygbolagets egna kostnader – ska täcka kostnader för all infrastruktur som behövs, på marken och i luften. Dessutom ska flyget ställas om och bli fossilfritt. Hållbara flygbränslen och elflyg ska introduceras i stor skala vilket kommer kräva betydande insatser från både bransch och det offentliga.

-Det extra stödet som flygplatserna nu får räcker inte för att både hålla igång driften och samtidigt klara av den gröna omställningen. Här måste regeringen hålla flera saker i luften samtidigt. Vi har flera gånger påtalat för regeringen att de även måste satsa mer på flygets omställning och ser fram emot att flyget får mer plats i nästa nationella infrastrukturplan, säger Fredrik Kämpfe.

I maj presenterade den samlade svenska flygbranschen en handlingsplan för ett långsiktigt konkurrenskraftigt svenskt flyg för Andreas Carlson. Handlingsplanen finns att läsa här.

- Ökat stöd för flygets infrastruktur står högt upp på listan över luftfartens behov och är därför välkommet. Ett tätt nät av flygplatser i hela landet är stommen för framtidens fossilfria flyg. Regeringen har stöttat flyget i sina uttalanden och nu ser vi det första av förhoppningsvis en serie av goda nyheter för flyget, säger Kämpfe i en avslutande kommentar.

Har du frågor?

Mattias Holmqvist
Mattias Holmqvist

Mattias Holmqvist

Pressansvarig