Pressmeddelande

Hamnarbetarförbundet äventyrar den svenska modellen

Pressmeddelande

- Att Hamnarbetarförbundet (HF) varslar i ett läge då i princip hela arbetsmarknaden är överens om nya avtal gynnar ingen. Tvärtom sänker det konkurrenskraften och då inte bara för hamnarna utan för hela industrin. Detta sker dessutom i ett ekonomiskt oroligt läge, vilket är ännu mer anmärkningsvärt. Det innebär också färre jobb och högre priser när färre varor kommer in via hamnarna, säger Johan Grauers, förhandlingschef hos Sveriges Hamnar.

Uppgörelsen om ett nytt förstahandsavtal träffades efter tuffa förhandlingar med Transportarbetareförbundet och det finns inget utrymme att ha andra villkor i ett andrahandsavtal. HF:s agerande kan inte ses som något annat än ett försök att tränga undan Transports avtal.

-Medlingsinstitutet har – på HF:s initiativ – redan varit involverade och lagt fram ett förslag som är möjligt utifrån den svenska modellen. Det är beklagligt att HF, när de inte får som de vill, vägrar acceptera medlarnas bud. Det alla i hamnarna nu behöver är lugn och ro samt fokus på verksamheten, fortsätter Johan Grauers.

Trots att Hamnarbetarförbundet inte har ett eget avtal omfattas deras medlemmar precis som tidigare av kollektivavtal, nämligen Transportarbetareförbundets Hamn- och stuveriavtal.

-Alla villkor för alla hamnarbetare i Sverige styrs av Hamn- och stuveriavtalet och det är redan klart. Ett andrahandsavtal påverkar varken verksamheten eller villkoren för de anställda ute i hamnarna och det är mycket viktigt att betona detta, säger Johan Grauers, förhandlingschef hos Sveriges Hamnar.

Att HF, trots att det redan finns ett kollektivavtal med Transport ändå väljer konflikt och stridsåtgärder i detta läge kan få förödande effekter för Sveriges ekonomi. Konflikten i Göteborg 2016/2017 kostade Sverige 4,6 miljarder och 140 uppsagda hamnarbetare enbart i Göteborgs containerterminal.

Det här varslet riskerar den svenska modellen för kollektivavtal, som både fack och arbetsgivare står bakom. Det är djupt olyckligt och mycket problematiskt och det öppnar för en vidare diskussion om hur man ser på frågan om proportionella strejker. Konsekvenserna blir så allvarliga att det här visar att lagstiftningen behöver ses över för att skydda inte bara företagare, utan alla invånare och medborgare och hela samhället, säger Johan Grauers, förhandlingschef hos Sveriges Hamnar.