Nyhet

Transportföretagen i samtal med statssekreterare om körkortslån

Transportföretagens Caj Luoma och Maria Sjölin Karlsson träffade nyligen Sophia Metelius, statssekreterare hos arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson, för dialog om arbetsmarknadsfrågor med bäring på transportsektorns kompetensförsörjning.

Transportbranschen behöver anställa cirka 5 000 lastbilschaufförer och 2 500 bussförare för 2024. Samtidigt visar Arbetsförmedlingens senaste prognoser att arbetslösheten förväntas öka under kommande år. En grupp som kommer få det svårare på arbetsmarknaden är unga personer. Här har Transportföretagen länge sett körkortslånet via CSN som ett möjligt steg in på arbetsmarknaden för unga arbetslösa.

Körkortslånet har varit en väg in för många unga på arbetsmarknaden. Statistik från CSN visar att i september 2022 hade 76 procent av de låntagare som tagit körkort en sysselsättning. Detta kan jämföras med 58 procent av de som inte tagit körkort.

- Regeringen har i budgetpropositionen för 2024 föreslagit borttagande av CSN-lånemöjligheten till körkortsbehörighet B. Vi vill snarare behålla lånemöjligheten och bredda den till körkortsbehörigheterna C och D. För vi vet att ökad tillgänglighet till körkort gynnar samhället genom ökad rörlighet på arbetsmarknaden och är av stor betydelse för ungas anställningsbarhet, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning på Transportföretagen. 

Dimensioneringen av gymnasieskolan viktig för framtida utbildningsplatser

Den förestående dimensioneringen av gymnasieskolan, dvs att antalet utbildningsplatser hårdare ska knytas till arbetsmarknadens behov, utgår från de planeringsunderlag som Skolverket nyligen har presenterat. För fordons- och transportprogrammet riskerar detta att leda till färre transportutbildningar då Skolverket och branschens bild av antalet yrkesförare i Sverige skiljer sig åt med 70 000 personer.

Transportföretagen var tidiga på bollen och har sökt dialog med Skolverket för att inte riskera branschens framtida kompetensförsörjning. För att visa på frågans betydelse, lyftes dimensioneringen även under mötet med Sophia Metelius.

- Dialogen med statssekreteraren berörde även dimensioneringen av gymnasieskolan och olika initiativ på arbetsmarknadsområdet. Ett konstruktivt möte och viktigt med möten mellan politik och transportsektorn. Vi ser fram emot att fortsätta dialogen för att kunna säkerställa en god kompetensförsörjningen till hela transportbranschen, säger Caj Luoma i en avslutande kommentar.

Dimensioneringen av gymnasieskolan är en av Transportföretagens viktigaste frågor inom kompetensförsörjningsområdet för 2024.

Mer information om vårt arbete med transportsektorns kompetensförsörjning hittar du här.