Pressmeddelande

Vem blir Sveriges bästa bussförare?

Pressmeddelande

Varje år genomförs en miljard resor inom kollektivtrafiken. Bussförarna har den viktigaste rollen för att passagerarna ska få en behaglig och säker resa. Nu ska det avgöras vem som är Sveriges bästa bussförare. Tisdagen den femte september klockan 09.30 går starten för finalen. I finalen deltar 20 personer från hela Sverige.

Bussförar-SM arrangeras för att uppmärksamma bussförarna och visa hur viktig deras kompetens är. I år anmälde sig över 500 personer för att skriva det första teoriprovet. Därefter har 20 kvinnor och 20 män gått vidare i tävlingen och genomfört ett andra teoriprov. Nu återstår endast 20 bussförare som kvalificerat sig till finalen den femte september ute i Arlandastad.

- Branschen behöver rekrytera drygt 8 000 bussförare under de kommande tre åren. Det stora rekryteringsbehovet kan bli ett hinder för att kunna möta samhällets och resenärernas förväntningar och behov. Yrkets status måste höjas och Bussförar-SM är därför en bra möjlighet att uppmärksamma alla Sveriges bussförare och visa hur viktig deras kompetens är, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning på Transportföretagen.

20 finalister tävlar om att bli bäst i Sverige

Finalen genomförs under en heldag på Training Partner, vid Arlanda utanför Stockholm. Det är fem olika moment som varje finalist ska genomföra, backmoment, manöverprov, service och bemötande, sparsam körning och katastrofövning. Alla moment genomförs praktiskt.

De 20 finalisterna är (utan inbördes ordning):

Namn

Företag

Alexandra Sjöberg

Transdev Sverige AB

Bo Thygesson

Transdev Sverige AB

B-O Åhrström

Byberg & Nordin

Dan Eriksson

Connect Buss

Denize Blom

Nobina Sverige AB

Dennis Lindelöf

Bergkvarabuss AB

Emil Guselius

Keolis i Sverige AB

Fredrik Thöming

Interbus AB

Heidi Vuorinen

VR Sverige AB

Helena Blomqvist

Svealandstrafiken AB

Jakob Moberg

Transdev Sverige AB

Kostantin Goryainov

VY Buss

Magnus Edvinsson

Nobina Sverige AB

Maria Christina Bergérus

Nobina Sverige AB

Marika Isetorp

Kelois i Sverige AB

Monika Johansson

Nobina Sverige AB

Nedal Moutlak

Leja Touring

Sebastian Hugo

Bohus Buss Hyrbussarna

Sofia Tholén

Nobina Sverige AB

Tomas Lund

Nobina Sverige AB

När: Femte september med start klockan 09:30. Prisutdelning klockan 15:30.

Plats: Training Partner, Pionjärvägen 2, Arlandastad.

Läs mer om Bussförar-SM här.

Arrangörer av Bussförar-SM

Bussförar-SM arrangeras av Sveriges Bussföretag i samarbete med tidningarna Resforum och Trafikforum som är Nordens ledande tidningar inom persontrafik.

Samarbetspartners är Kunskapsbussen, Yrkesakademin och Drivec
Fordonspartners är Mercedes och Setra.

Partners/Sponsorer är Arriva, Transdev, Vy, Bergkvarabuss, Keolis och Kommunal.

Sveriges Bussföretag är ett gemensamt förbund inom Transportföretagen för busstrafikföretag och bussresearrangörer som bedriver alla former av yrkesmässig busstrafik och arrangerar bussresor inom och utanför landets gränser. Inom Sveriges Bussföretag arbetar vi med såväl arbetsgivarfrågor som branschfrågor. Idag har vi ungefär 270 medlemsföretag med över 27 900 anställda.

RESFORUM och TRAFIKFORUM är Nordens ledande facktidningar för persontrafik och bussturism. Tidningarna är Skandinaviens ledande leverantör av branschinriktad information mellan företag och en del av Nordiske Medier. Mer information finner du på www.rt-forum.se