AA Logistik – finalist till Transportföretagens hållbarhetspris

Den 19:e oktober delar Transportföretagen ut hållbarhetspriset anno 2022 men redan nu får ni lära känna finalisterna. Hos Västeråsbolaget AA Logistik rullar den första elektriska lastbilen på vägarna, det är bara en i raden av hållbarhetssatsningar som bolaget nu genomför:
– Jag vill kunna se mina barn i ögonen och säga att vi har ställt om för att ni ska kunna få en fortsatt god välfärd, säger Åsa Granlund.

Västerås-baserade AA Logistik har som mål att inte bara hänga med i utvecklingen av framtidens logistik – de vill driva resan framåt. Några exempel: I år rullade den första av bolagets helt elektriska lastbilar ut på vägarna och en ny logistikfastighet som genererar el är på gång.

Allt sammantaget har lett fram till att bolaget nu uppmärksammas genom att vara en av tre finalister till Transportföretagens Hållbarhetspris 2022:

–       Det känns jättehedrande. Det är väldigt kul att branschen har sitt eget hållbarhetspris, det behövs. Det är en tung bransch kopplad mot hållbarhet och där vi verkligen kan göra skillnad. Det gör oss extra stolta över att vara i final, säger Åsa Granlund, vd för AA Logistik.

Hon berättar att deras arbete kring hållbarhet handlar om flera olika aspekter: att ha en god arbetsmiljö, att verka för en god lönsamhet för att kunna genomföra investeringar för framtiden och inte minst så klart även om miljön:

–       Vi är en enskild aktör och kan inte påverka allt, utan vi har identifierat de områden där vi tror att vi kan göra störst nytta. Då handlar det om vår fordonsflotta och att ställa om den till att gå mot elektrifiering. Det gäller också den helt nya logistikfastighet som projekteras och som kommer att kunna bidra med energi för både fordon och fastighet.

Tidigare under året uppmärksammades bolaget i pressen vid lanseringen av deras nya elektriska lastbil:  

–       Vi gick live med vår ellastbil i slutet av mars efter att vi hållit på med planeringen under flera års tid. Till slut fick vi en lucka där vi kunde planera om våra slingor för att få in den i verksamheten med hänsyn till räckvidd. Det här var något som vi hade sett fram emot länge!

Bolaget är med andra ord tidigt ute när det gäller elektrifieringen:

–       Jag är extra stolt över att vi som en ganska liten aktör vågar vara med och vara en pionjär i elektrifieringsspåret. Nu ska vi försöka att lära oss mer av det här, dela våra erfarenheter och hjälpa andra. Vi tror att samverkan mellan branschkollegor krävs för att vi ska kunna komma framåt, vi kan inte göra saker var och en för sig, säger Åsa Granlund.

Och motivet på lastbilen – med två människor av det yngre slaget som pryder ekipaget – talar sitt tydliga språk om varför bolaget har valt att engagera sig i hållbarhetsfrågan:

–       Målsättningen för oss är att vi genomför det här för framtida generationer. Jag vill kunna se mina barn i ögonen och säga att vi har ställt om för att ni ska kunna få en fortsatt god välfärd.

Sist men inte minst: Varför är just ni värdiga finalister till Transportföretagens Hållbarhetspris 2022?

–       För att vi har modet att våga satsa på ny teknik. Vi tror väldigt mycket på att vi ska göra saker tillsammans, vi inser att vi inte kan ställa om och göra världen till en bättre plats på egen hand. Därför involverar vi våra kunder, medarbetare och andra leverantörer för att tillsammans driva en omställning inom hållbarhet, avslutar Åsa Granlund.

Var med när priset delas ut: 

Ta chansen att vara med när vi delar ut Transportföretagens hållbarhetspris 2022! Att närvara är kostnadsfritt och du ges chansen att mingla med branschen och bland annat lyssna på Micael Dahlen, författare och professor känd från TV. 

Var: Stockholm, Posthuset
Datum: 19:e oktober
Tid: 18.00

Länk till anmälan hittar du här.