Nyhet

Ny dom i kammarrätten ger medlemsföretag rätt

Nyhet

Transportstyrelsen har under ett flertal år förelagt vissa av Biltrafikens Arbetsgivareförbunds medlemsföretag att de måste vidta åtgärder beträffande arbetstiden för chaufförer. Som stöd för sina förelägganden har Transportstyrelsen åberopat vägarbetstidslagen, detta trots att Biltrafikens Arbetsgivareförbund och Svenska Transportarbetareförbundet genom kollektivavtal har avtalat bort de bestämmelser som Transportstyrelsen påstår sig stödja sina föreläggande på.

Transportföretagen har i flera rättsfall hävdat att Transportstyrelsen hanterat frågan felaktigt och att frågan om chaufförernas arbetstid inte ska regleras av vägarbetstidslagen utan av kollektivavtalet. Varje gång frågan har prövats i förvaltningsrätten har Transportföretagen fått rätt i frågan.

Frågan har varit principiellt viktig för våra medlemsföretag och därför har vi tagit strid och överklagat föreläggandena till förvaltningsrätten

Transportföretagens jurister Henrik Olander och Henrik Tegel har varit kritiska till att företagen gång på gång drabbats av bristande hantering och att Transportstyrelsen utan lagstöd förlägger enskilda företag. Därför har de fortsatt överklaga föreläggandena till högre instans. Andreas Modig, Chefsjurist på Transportföretagen kommenterar frågan.

– Från vår sida har det varit tydligt att Transportstyrelsen inte har respekterat förvaltningsrättens beslut och beaktat alla relevanta fakta i det här målet utan i stället skapat egna regler. Frågan har varit principiellt viktig för våra medlemsföretag och därför har vi tagit strid och överklagat föreläggandena till förvaltningsrätten. Våra medlemsföretag utgör kärnan i Sveriges transportnät och vår uppgift är att skapa sunda förutsättningar för deras verksamhet. Här har vi dessutom varit överens med Svenska Transportarbetareförbundet om vad som ska gälla, säger Andreas Modig, Chefsjurist på Transportföretagen som företräder Biltrafikens Arbetsgivareförbund.

Trots att förvaltningsrätten i varje mål dömt till medlemsföretagens fördel har Transportstyrelsen valt att inte överklaga till kammarrätten utan i stället – i strid med förvaltningsrättens beslut – fortsatt att felaktigt förlägga andra av Biltrafikens Arbetsgivareförbunds medlemsföretag på samma sätt. Efter flera år valde dock Transportstyrelsen till slut att överklaga frågan till nästa instans, kammarrätten, som nu kommit med sitt utslag.

– Nu har även kammarrätten gått på vår linje och meddelat att Transportstyrelsen inte har lagstöd för sina förelägganden. Förhoppningsvis inser Transportstyrelsen nu att man haft fel och upphör med sina felaktiga förelägganden. Om myndigheten inte gör det bör våra medlemsföretag kontakta Transportföretagen så att vi blir medvetna om det. Vi kommer fortsätta att hjälpa företagen att upprätthålla kollektivavtalet, säger Andreas Modig.

Vill Transportstyrelsen överklaga beslutet till Högsta Förvaltningsdomstolen krävs prövningstillstånd.