Nyhet

Transportföretagen deltog i Norrköpings kommuns SSA Rikskonferens

Nyhet

Transportföretagen deltog i Norrköpings kommuns SSA Rikskonferens den 6–7 april i Norrköping. Syftet var att belysa samverkan mellan utbildningsväsendet och arbetslivet från förskola upp till högskola, något som är högst aktuellt. Transportföretagen har länge arbetat med kompetensförsörjning som ett fokusområde och studie- och yrkesvägledning följer som en röd tråd parallellt med detta. 2022 kommer temat "Visualisering, digitalisering och innovation" stå i rampljuset.

SSA-Rikskonferens-Norrkoping-2022.jpg

Tomas Tärnfors, branschutvecklare på Transportföretagen, höll i ett seminariepass, tillsammans med rekryteringsstrateg Linnea Larsson på Volvo Cars och servicemarknadschef Peter Nylin på Rejmes Norrköping, för att belysa den starka förändringen fordonsbranschen står i.

Konferensen vände sig till alla som arbetar inom skola och utbildning, näringsliv, offentlig sektor, politiker samt myndigheter och aktörer inom arbetsmarknads- och utbildningssystemet. Tomas, som har en gedigen erfarenhet av just digitalisering inom fordonsbranschen, tyckte att seminariet gav mersmak och att publiken ställde både intressanta och relevanta frågor.

- Digitaliseringen, automatiseringen och elektrifieringen är troligtvis en större förändring än när vi gick från häst och vagn till förbränningsmotordrivna bilar i början av förra seklet, berättar Tomas. Förändringen påverkar i allra högsta grad kompetensbehovet och vi kommer framgent att behöva attrahera medarbetare som förstår de digitala systemen och kan diagnostisera behoven av åtgärder.

Tomas berättar vidare om hur han ser på samarbetet mellan de olika aktörerna:

- Att förstå den teknologiska utvecklingen här och nu, och att vi just nu står mitt uppe i förändringen, är otroligt viktigt för branschen och hela landet. De viktiga funktionerna och behoven av personella resurser för framtida vägtrafiken måste säkerställas.

Tillsammans informerade föredragshållarna även om det viktiga samarbetet mellan skola, bransch och politik i Transportföretagens framgångsrika Motorbranschcollege, MBC.

Mer om konferensens syfte (att belysa samverkan mellan skola och arbetsliv) hittar du på Norrköping kommuns hemsida.