Stort intresse för en motorbransch i omställning bland skolor

Pressmeddelande

Härligt mottagande och stort intresse när Transportföretagen är ute på turné för att berätta om branschens förutsättningar för alla studie- och yrkesvägledare. Denna vecka har våra medarbetare Maria Sjölin Karlsson och Tomas Tärnström besökt Olofsson Bil i Haninge.

- Vi vill träffa så många studie- och yrkesvägledare som möjligt för att visa vad vi kan erbjuda eleverna. Motorbranschen är i en ganska stor omställning vilket gör det till en attraktiv sektor, säger Maria Sjölin Karlsson, regionalt verksamhetsansvarig kompetensförsörjning på Transportföretagen.

På Olofsson Bil fick deltagarna bland annat att få lyssna till hur arbetet med att stärka kvalitén i skolorna fortgår, om teknikskiftet som pågår och hur det påverkar gymnasieutbildningen och in Transportföretagens arbete med att attrahera fler kvinnor till branschen samt arbetet med att stärka befintlig personal som inte har svenska som modersmål.

Behovet är stort av både kundmottagare, säljare och bensinstationspersonal som däckmontör och mekaniker – både nu och på sikt.

– Vi behöver visa vad yrket har att erbjuda nu när allt fler bilar blir både uppkopplade och laddbara. Jag ser också att studie- och yrkesvägledarnas roll kommer att bli än viktigare – inte minst med tanke på att regeringen föreslår en dimensionering av framtidens utbildningssystem. Därför behöver vi som bransch stärka vår dialog med dem, säger Maria Sjölin Karlsson, regionalt verksamhetsansvarig kompetensförsörjning på Transportföretagen.
Intresset har varit stort från både utbildningsanordnarna och medlemsföretagen.

Transportföretagen har anordnat möten bland annat i Helsingborg på Börjessons Bil, Örebro hos Toyota, i Jönköping hos Finnvedens Lastvagnar och nu på Olofsson Bil i Haninge. Två möten återstår, ett som äger rum i Upplands Väsby på KIA och ett digitalt seminarium där vi riktar oss till norra Sverige.

– Vi arbetar intensivt när det gäller att rekrytera och attrahera fler till branschen, inte minst kvinnor, samt att höja kvalitén på utbildningarna men även att utveckla och ta hand om befintlig personal, säger Maria Sjölin Karlsson.

Kontakt

Håkan Filipsson Pressansvarig Telefonikon 072 202 26 97

Bilder