Direkt till innehållet (Tryck Enter)

-

Medlemsförmåner

Som medlem i Sveriges Bussföretag erbjuder vi dig stöd och hjälp i frågor som berör hela din verksamhet.

Sveriges Bussföretag ger dig som arbetsgivare stöd i frågor rörande våra kollektivavtal, arbetsrätt etcetera. Mycket information hittar du även i vår Arbetsgivarguide. Du kan också kontakta vår rådgivning eller Transportföretagens regionala kontor.

Du har väl du loggat in?

Tänk på att du behöver logga in för att komma åt alla dina medlemsförmåner och alla kontaktuppgifter. Vissa medlemsförmåner går bara att ta del av om du är inloggad. Behöver du hjälp med inloggning? Ring 08-762 71 00 eller skicka e-post till info@transportforetagen.se.

Resegarantier

Medlemsförmån beträffande resegarantier
Sveriges Bussföretag har tillsammans med Vector Nordic AB kommit överens om ett medlemserbjudande för Sveriges Bussföretags medlemmar när det gäller att ställa resegarantier i form av en försäkringslösning.

Försäkringslösningen är en enkel produkt både när det gäller villkor och priser. Försäkringen gör dessutom att kapital kan frigöras från balansräkningen när försäkringspremien hamnar på resultaträkningen.

Läs mer om resegarantier här

Res klimatsmart i turistbuss

Vi har tagit fram enkla fakta om turistbussens fördelar. Medlemmar kan ta del av de olika delarna i vår kampanj om turistbussens fördelar.

Utöver ett faktablad finns ett antal banners som du kan använda

 • i sociala medier
 • på webbsidor
 • i mejlsignaturer
 • i annonser
 • i kataloger.

Välj om du vill använda det material som vi tagit fram eller om du vill göra eget material med våra budskap men med egna bilder. Du får använda vårt material fritt utan några hänvisningar. Du får även använda intervjun med Sveriges Bussföretags branschchef Anna Grönlund fritt i kataloger, kundtidningar etcetera.

Material i Word-format

Frågor och svar - Turistbussens klimatpåverkan, Word-format

Intervju med Anna Grönlund: Klimatdebatten har satt bussresan i pole position

Material i PDF-format

Frågor och svar - Turistbussens klimatpåverkan, PDF-format

Intervju med Anna Grönlund: Klimatdebatten har satt bussresan i pole position

Pressbild på Anna Grönlund

BannerAnna.PNG

Ladda ner pressbild

Banners

Alla små banners utom den kvadratiska fungerar på webbsidor, den kvadratiska är tänkt för Instagram, men fungerar även i andra sociala medier.

BannerLitenKille.PNG

Ladda ner banner för digitala kanaler: mått: 920x493 px. Anpassad för Facebook eller mått: 280x250 px.
Ladda ner banner för tryck
banner för digitala kanaler:

BannerTjejBälte.PNG

Ladda ner banner för digitala kanaler: mått: 920x493 px. Anpassad för Facebook. eller mått: 380x220 px.
Ladda ner banner för tryck

BannerFörare.PNG

Ladda ner banner för digitala kanaler: Mått: 380x380 px. Anpassad för Instagram 
Ladda ner banner för tryck

BannerGrupp.PNG
Ladda ner banner för digitala kanaler: Mått: 920x380 px.
Ladda ner banner för tryck

Gör så här om du vill ladda ner en banner eller pressbilden:

 1. Välj en bild
 2. Klicka på någon av länkarna under bilden
 3. Högerklicka på bilden som kommer upp i webbläsaren
 4. Spara ner bilden till din dator genom att klicka på Spara bild som…

Frågor?

Kontakta Oscar Sundås:

oscar.sundas@transportforetagen.se
Tele: +46 8 762 66 75

Säkerhetsmaterial ombord på bussen. Ta del av film och folder

Sveriges Bussföretag har tagit fram material för säkerheten ombord på bussen. En animerad film och en folder finns att ladda ner och använda ombord. Sveriges Bussföretags säkerhetsfilm och tillhörande folder finns på svenska och engelska. Materialet är fritt för användning för medlemmar i Sveriges Bussföretag.

Film

Filmen finns både på svenska och engelska och är cirka 2,30 minuter lång.

FilmSäkerhetombord.PNG

Våra medlemmar har rätt att själva göra en personlig version genom att lägga till företagets logotyp i början av filmen, under texten Säkerhet ombord, eller komplettera med information eller ytterligare filmsekvenser gällande just ditt företag.

Se filmen, svensk version
Se filmen, engelsk version

För att ladda ner filmen:

 1. Högerklicka på länken "Se filmen" ovan och välj "Spara mål som".
 2. Välj var du vill spara filmen på din dator, till exempel på Skrivbordet. Formatet bör vara det som automatiskt kommer upp, mp4. 
 3. Filmen laddas ned och finns nu där du sparade den.


Behöver du hjälp att göra en personlig säkerhetsfilm?

Pris för film med egen logotyp inkluderad: 3000 kronor. Mejla din beställning till agneta@weissglas.se. Inkludera logga i EPS eller AI-format.

Har du andra önskemål, till exempel ett speciellt format, egen text, färdig DVD, ytterligare språkversion eller komplettering med egen film med mera, skicka ett mejl för prisoffert till agneta@weissglas.se.

Folder

Ladda ner foldern gratis i storlek A5. Den är på svenska, men texten finns även på engelska på baksidan. Den finns som PDF för egen utskrift eller som tryckfärdig PDF, med instruktioner till tryckeriet.

Ladda ner foldern

Beställ färdigtryckta originalfoldrar

Trycks på plastbehandlat papper för lång hållbarhet. Skicka din beställning till gote.persson@outlook.com.

Paket 1: 200 stycken kostar 650 kronor
Paket 2: 1000 stycken kostar 2995 kronor

Vill du ha en personlig folder?

Pris för nytt original med egen logga, enkla textändringar är 3000 kronor. Mejla till agneta@weissglas.se.

 

Informera om säker skolskjuts

Många medlemsföretag hör av sig för att hitta stöd i arbetet med att informera elever, skolledning och föräldrar kring säkra och trygga skolresor.

Vi har tagit fram informationsmaterial som vänder sig till barn mellan 6-12 år som åker skolskjuts och kan användas vid föräldramöten och skolbesök. Materialet får laddas ner och användas fritt.

Ta del av:

 • Animerade filmer
 • Färdig lektion att ladda ner
 • Lärarhandledning för färdig lektion
 • Checklista – säkerhet
 • Informationsfolder
 • Diplom
 • Frågesport
 • Informationsblad till föräldrarna

Materialet har tagits fram i ett samarbetsprojekt mellan Svenska Taxiförbundet, Svensk Kollektivtrafik, Sveriges Bussföretag och Trygg-Hansa. Läs mer och ta del av materialet via länken under Relaterat längst ned på sidan.

Stöd i upphandlingsfrågor

Sveriges Bussföretag har samarbetsavtal med två advokatbyråer med kunskap om bland annat offentliga upphandlingar och företagsjuridik. Avtalet innebär att vi kan erbjuda våra medlemmar rabatt på tjänster. Byråerna bygger upp särskild kunskap om just bussbranschen och bussföretagens behov och verklighet. Advokatbyråerna är också branschintressenter i Sveriges Bussföretag.

Sveriges Bussföretags egna medarbetare lämnar också generella råd och stöd i upphandlingsfrågor. Vi ger inte rådgivning i speciella upphandlingar eller företräder något medlemsföretag i en pågående process, eftersom vi kan komma att bli jäviga. Som medlem hittar du också stöd i de dokument och vägledningar som Sveriges Bussföretag tillsammans med övriga aktörer inom Partnersamverkan för en förbättrad kollektivtrafik tagit fram inom ramen för Avtalsprocessen. Mer information finns på svenskkollektivtrafik.se.

Kontakta vår samarbetspartner

Om du som medlem har behov av att diskutera en specifik upphandling eller om du behöver juridiskt biträde i dessa frågor är du välkommen att kontakta vår samarbetspartner. Deras kontaktuppgifter finns nästan längst ned på denna sida.

Behörighetskontroll av yrkesförare, BKY

Behörighetskontroll Yrkestrafik, BKY, är ett hjälpmedel som automatisk kontrollerar förares behörigheter digitalt. Genom att ansluta ditt företag till vår digitala kontroll av körkortsbehörighet får du tillgång till ett smidigt verktyg för att uppfylla lagens krav och säkerställa att förarna har giltig behörighet. Bussföretag är enligt lag skyldiga att kontrollera att deras förare har giltig behörighet, körkort och YKB och ska vidta åtgärder om behörigheten blir ogiltig.

Så går det till

Transportstyrelsen har öppnat en webservice som Svenska Taxiförbundet kopplas upp mot och fungerar som informationsförmedlare. På samma sätt sker en uppkoppling mot ditt företag som laddar upp en fil med förarnas personnummer och kända behörighet. Om du skickar filen före klockan 17.00 får du svar senast klockan 06.00 dagen efter. Du får information om varje personnummer där varje identitet har ett JA eller NEJ som visar om behörigheten är giltig eller inte.

Medlemsrabatt

Sveriges Bussföretag, Svenska Taxiförbundet och Sveriges Åkeriföretag har gemensamt tagit fram denna tjänst. Medlemmar i förbunden får därför ett förmånligt pris. Det rabatterade priset för medlemsföretag är 12 öre per fråga, förare och dag.

För företag som inte är medlemmar är priset 30 öre per fråga, förare och dag. Daglig kontroll av behörigheten gäller. Det går inte att beställa något annat. Det innebär att medlemmar betalar 43 kronor per år och förare som blir kontrollerade.

Det tillkommer en anslutningsavgift som är en engångskostnad om 500 kronor för företaget samt eventuellt en abonnemangskostnad om 200 kronor per månad för en molntjänst, för de företag som väljer det alternativet för att koppla upp sig. Alla priser är exklusive moms.

Läs mer och ansök redan idag

Mer information om behörighetskontrollen och länk till ansökan finns längst ned på sidan under Relaterat.

Obligatoriska försäkringar

När ditt företag blir medlem i Sveriges Bussföretag gäller förbundets kollektivavtal, därför måste ni teckna försäkringar för alla anställda och följa avtalens löner och allmänna anställningsvillkor.

Försäkringsinformation

Finfa som är en del av Svenskt Näringsliv, ger information om kollektivavtalade pensioner och försäkringar för både arbetare och tjänstemän.

Kontakta Finfa på tele +46 10 45 53 800 eller via finfa.se.

Fora

Alla arbetare måste vara försäkrade i Fora. Även om ni för dagen inte har anställda i företaget ska ni teckna försäkringsavtal med Fora.

Kontakta Fora på tele +46 8 787 40 10 eller via fora.se.

Collectum

Alla tjänstemän måste vara försäkrade i Collectum. Även om ni inte har anställda tjänstemän ska ni teckna försäkringsavtal med Collectum.

Kontakta Collectum på tel +46 8 508 981 00 eller via collectum.se.

Observera att ni måste fylla i alla Collectums blanketter direkt på skärmen. Skriv sedan ut blanketterna, skriv under och skicka in dem till Collectum.

När företaget blivit beviljade medlemskap blir ni automatiskt anslutna till Trygghetsrådet, TRR. Fora AB fakturerar avgiften enligt omställningsavtalet.

Logotyp Sveriges Bussföretag

Nedan finns Sveriges Bussföretags logotyp att ladda ner för att använda till webbsidor, trycksaker och annat.

LoggaSBWebb.png

 

Klistermärke till bussen

Vill du ha ett klistermärke med texten Medlem i Sveriges Bussföretag? Kontakta i så fall Charlotte Erlandsson:

Tel: +46 8 762 71 84
charlotte.erlandsson@transportforetagen.se

Moms vid utlandstrafik

Behöver du hjälp med momsåterhämtning och momsregistrering? Sveriges Bussföretag har samarbetsavtal med två företag som arbetar med detta. Avtalen innebär att företagen, som specialiserat sig på att bistå bland annat buss- och åkeriföretag med frågor om momsåterhämtning i utlandet, får information om villkoren för svenska bussföretag och delger förbundets medarbetare förändringar kring momsvillkor. 

Läs mer

Transportföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för transportnäringen och säkerhetsbranschen. Klicka på ett av alternativen nedan för att anpassa startsidan med branschspecifikt innehåll.