Nyhet

Viktigt att utbildningsinsatser ger arbetssökande rätt kunskaper

Nyhet
Viktigt att utbildningsinsatser ger arbetssökande rätt kunskaper

Härom veckan gick regeringen ut med besked om att fler arbetslösa ska få möjlighet att studera med bibehållen ersättning för att kompetensutveckla och stärka möjligheterna till nytt jobb. Insatser som innebär kompetensutveckling och utbildning är välkomna och centrala för transportsektorn. Men för att leda till anställningar måste utbildningsinsatserna ge de arbetssökande rätt kunskaper.

Transportsektorn har ett långsiktigt stort rekryteringsbehov. Det är viktigt att coronapandemin inte övergår till en kompetenskris, där transportsektorn först dräneras på kompetenta medarbetare för att i nästa steg, när efterfrågan på transporttjänster återvänder, inte hittar anställningsbar personal. Utbildningssatsningar är därför välkomna så att fler får möjlighet att utbilda sig till transportrelaterade yrken.

”Pandemin har slagit olika mot olika delar av transportsektorn. Gemensamt för alla delar är att det finns ett långsiktigt stort behov av personal. Det är därför viktigt att utbildningarna sett till volym och innehåll verkligen möter företagens efterfrågan på personal. Ställs transportsektorn inför en kompetenskris stannar andra delar av samhället och näringslivet av. Konsekvensen är att företag inte kan utvecklas och därmed att jobbtillfällen går förlorade”, säger Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning, Transportföretagen.

Ungefär var tredje inskriven arbetslös saknar idag gymnasieutbildning enligt regeringens prognos. Samtidigt finns brist på utbildad personal inom många yrken. Därför har regeringen styrt Arbetsförmedlingen mot att öka övergångarna från arbetslöshet till reguljär utbildning och utbildning inom folkhögskolan. Nu har regeringen också beslutat att utvidga möjligheterna för arbetssökande att studera i upp till ett år med bibehållen ekonomisk ersättning när det är motiverat för att kunna få ett jobb.

”Nu gäller det för regeringen att satsa på rätt utbildningar – såväl avseende innehåll som kvalitet. En fungerande dialog med branschen och företag i transportsektorn skulle bidra till träffsäkerheten i den aviserade satsningen. Vi hoppas därför på en dialog med Arbetsförmedlingen där vi gemensamt kan ringa in vilka nyckelkompetenser som efterfrågas i transportbranschen”, avslutar Caj Luoma.

Regeringen har beslutat att förändringen ska gälla tillsvidare. Ändringarna träder i kraft den 1 november 2020.

Läs mer här