Direkt till innehållet (Tryck Enter)

-

Information om kommande konflikter i handeln och Hotell- och restaurangbranschen

Fackförbunden Handelsanställdas förbund och Hotell- och Restaurangfacket har varslat om stridsåtgärder (strejk) mot ett antal butiker och lager respektive restauranger och hotell.

Dessa stridsåtgärder kan komma att indirekt påverka Transportföretagens medlemsföretag som bl.a. utför transporter till och från strejkdrabbade arbetsplatser. Nedan hittar du information om stridsåtgärderna samt frågor och svar om vad företag som drabbas indirekt av stridsåtgärderna kan göra.

Varslet inom Handeln

Handelsanställdas förbund har varslat om stridsåtgärder i form av strejk och blockad mot ett antal butiker och lager. Stridsåtgärderna ska enligt varslet inledas den 13 november 2020 klockan 10:00. För aktuell information om varslet och lista över berörda arbetsplatser, se Svensk Handels hemsida.

Varslet inom Hotell- och restaurang

Hotell- och Restaurangfacket har varslat om stridsåtgärder i form av strejk samt blockad mot inhyrning och nyanställning vid ett antal hotell och restauranger. Stridsåtgärderna ska enligt varslet inledas den 17 november 2020 klockan 14:00 samt den 19 november 2020 kl 13.00. För aktuell information om varslet och lista över berörda arbetsplatser, se Visitas hemsida.

Vad handlar konflikterna om?

Varslen har lämnats i samband med förhandlingar om nya centrala kollektivavtal om löner m.m. Parterna inom industrin har träffat ett märkessättande kollektivavtal som ska gälla i 29 månader med en total kostnadsökning på 5,4 %. Detta avtal är normerande för hela den svenska arbetsmarknaden (det så kallade ”märket”). Både Handelsanställdas förbund och Hotell- och Restaurangfacket kräver löneökningar som sammantaget överstiger märket.

Klicka här för att komma till "Frågor och svar för företag som drabbas indirekt av stridsåtgärderna"

Transportföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för transportnäringen. Klicka på ett av alternativen nedan för att anpassa startsidan med branschspecifikt innehåll.