Direkt till innehållet (Tryck Enter)

-

Historiskt få omkomna i trafiken 2020 – men mer behöver göras

Antalet omkomna i trafiken var 2020 totalt 190 personer, vilket är en minskning med 31 personer jämfört med 2019. Det visar uppgifter som Transportstyrelsen presenterade efter nyårshelgen.

Transportstyrelsens statistik bekräftar således att antalet omkomna i trafiken har fortsatt att minska och att Nollvisionens etappmål om maximalt 220 omkomna i trafiken infriats. Samtidigt säger Transportstyrelsen att 2020 varit ett speciellt år och att ytterligare analyser kommer att göras för att se hur pandemin påverkat årets utfall.

-       Utvecklingen visar att det arbete som bedrivs av många, vilket omfattar de insatser som görs av våra medlemsföretag, går åt rätt håll, men det är inte acceptabelt att någon ska förolyckas i trafiken, säger Tina Thorsell, samhällspolitisk chef, på Transportföretagen. Det är mycket glädjande att Sverige som land kunnat nå det uppsatta etappmålet i Nollvisionen, men mer behöver göras.

Vägarna är kraftigt eftersatta och den betydande underhållsskulden innebär att delar av vägnätet är slitet och ålderstiget samtidigt som vägarna är felaktigt konstruerade på andra håll. Det krävs betydligt ökade resurser till vägunderhåll för att beta av skulden. Ökade satsningar på vägarna kommer att ytterligare stärka trafiksäkerheten.

Det svenska trafiksäkerhetsarbetet har i sextio års tid varit bland det mest framgångsrika i världen.

-Så vill vi att det ska fortsätta vara, det gäller att hålla i och att göra ännu bättre, säger Tina Thorsell. Sverige växer och vi blir allt fler som ska samsas om vägarna. Därför behöver Sverige satsa mycket mer på underhåll av vägarna men också investeringar i nya vägar.

Antalet omkomna i trafiken 2020 är historiskt lågt vilket är glädjande. Nu gäller det att satsa kraftfullt på att förbättra vägarna för att fortsätta rädda människoliv i trafiken. 

Transportföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för transportnäringen. Klicka på ett av alternativen nedan för att anpassa startsidan med branschspecifikt innehåll.