Nyhet

TYA: Goda framtidsutsikter för åkeribranschen trots pandemi

Nyhet

I dag släppte TYA (Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd) sin Trendrapport. Den pekar bland annat på ett stort behov av nyanställningar.

Huvudbudskapet i dagens rapport är att åkerierna har klarat pandemin bättre än väntat. 67 procent av åkarna meddelar att framtidstron är oförändrad eller till och med har ökat det senaste året, och 34 procent av företagen tänker nyanställa. Det är en ökning mot 25 procent jämfört med år 2020.

Samtidigt har pandemin också medfört vissa negativa effekter, mycket beroende på vilken typ av uppdrag som funnits tillgängliga och vilken verksamhetsinriktning åkeriet har. 68 procent av de tillfrågade anser att pandemin påverkat just typen av uppdrag ganska negativt eller mycket negativt.

–      Branschen har liksom många andra genomgått ett stålbad, men generellt sett har åkeribranschen klarat pandemin bra. Krisen har tvingat åkarna att se över verksamheten, skära i utgifter, leta nya uppdrag och bli mer flexibla. Att branschen lyckats ställa om innebär att man är väl rustade när samhället startar om igen, säger Petter Lobrinker, projektledare på Transportbranschens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd i ett pressmeddelande.

Skriker efter arbetskraft

För att åkeribranschen ska kunna utvecklas och växa krävs nu satsningar på fler utbildningsplatser. De förare som utexamineras räcker inte till för att täcka det ökade behovet.

–      Det här är en utbildning som ger jobb direkt på hemorten och producerar nya skattebetalare åt kommunerna. Det borde vara en självklarhet att öka antalet platser, säger Petter Lobrinker.

Extra positivt, menar han, är att fler kvinnor nu söker sig till branschen – här är ökningen tydlig. 2019 var 12 procent av alla nyanställda kvinnor. Under 2020 har den siffran gått upp till 16 procent.

Det är därför viktigt att politiken och myndigheter fortsatt satsar på utbildningsplatser

För Transportföretagen är TYA:s rapport på flera sätt en bekräftelse av läget i åkeribranschen.

–        Efterfrågan på godstransporter har naturligtvis påverkats av pandemin men samtidigt har det hela tiden funnits – och finns – en efterfrågan på godstransporter. Det gör att åkeribranschens rekryteringsbehov är omfattande. Det är därför viktigt att politiken och myndigheter fortsatt satsar på utbildningsplatser som möter åkeribranschens rekryteringsbehov, säger Caj Luoma, Chef kompetensförsörjning hos Transportföretagen. 

Om TYA:

TYA är ett partssammansatt organ som ägs av Transportföretagen och Svenska Transportarbetareförbundet. TYA har ett ideellt uppdrag från sina medlemmar som ska gynna alla aktörer och medarbetare inom transportområdet.

Bild: © TYA