Nyhet

Premiären för Transportföretagens drönarnätverk lovar gott inför framtiden

Nyhet

Den 26:e januari var det premiär för Transportföretagens nystartade drönarnätverk, en insats som innebär att de företag som vill engagera sig och arbeta tillsammans för att förbättra villkoren och snabba på implementeringen av drönare i samhället nu har en egen arena.

Under gårdagen samlades representanter för drönarbranschen digitalt för att delta i första mötet med Transportföretagens drönarnätverk. Henrik Littorin, med mångårig erfarenhet av arbete med inriktning på hållbar luftfart, har hjälpt till att organisera nätverket och var positivt överraskad över mottagandet:

Vi möttes av stor professionalism och bred kunskap som nu måste kanaliseras. Jag tror att det här nätverket kan bli en sådan kanal.

–  Det är så otroligt mycket som händer inom det här området, så många som redan nu använder drönare i sina verksamheter och som sitter på mycket kunskap. Det byggs upp en hel industri kring det här på affärsmässiga grunder och det är väldigt få i samhället som vet om det. Nu står vi dessutom i ett skifte när flera av verksamheterna kommer att vilja och behöva växla upp.  Då blir det naturligt att förtäta samarbetet i vissa frågor.

Fredrik Kämpfe, branschchef för flyg vid Transportföretagen, ger sin syn på dagens möte:

– Vi fick möta många representanter från drönarbranschen och möttes av stor professionalism och bred kunskap som nu måste kanaliseras. Jag tror att det här nätverket kan bli en sådan kanal. Från mitt perspektiv med flyget ser vi att framväxten av en större drönarbransch sker inom ramen för befintliga regelverk och en befintlig flygbransch – nu behöver vi samverka och tillsammans lära oss leva i samma luftrum utan friktion. Det ena ska inte utesluta det andra.

Med på dagens möte var också Tina Thorsell, samhällspolitisk chef vid Transportföretagen.

– För Transportföretagens vidkommande konstaterar vi att frågan om drönare inte är en fråga enbart för flyget. Drönarna kommer att bli en del av våra logistikkedjor, inte huvudsakligt som flyg utan inom ramarna för speditörer eller åkerier. Det tycker jag gör det här extra spännande, det är transportövergripande.

Fredrik Kämpfe berättar att arbetet nu kommer att gå vidare i nätverket och att en konkret åtgärd som Transportföretagen redan nu önskar av politiken är en kommission kring frågorna.

– Det behövs ett större fokus från fler aktörer, inklusive myndigheter, för att helt enkelt göra jobbet som krävs framöver. Det är bara så vi kommer att kunna utveckla en framgångsrik svensk drönarbransch där arbetstillfällena hamnar i Sverige och där Sverige får dra nytta av allt det här fantastiska, avslutar Fredrik Kämpfe.