Om motorbranschens yrkestävlingar

Yrkestävlingar sker både på nationell och internationell nivå. Här kan duktiga, unga yrkesutövare inom motorbranschens yrken tävla. Transportföretagen Motor, IF Metall och Målarna står bakom deras deltagande.

Syftet är att väcka uppmärksamhet kring motorbranschens yrken, samt visa på innehåll och kompetensnivå för att locka fler till branschen. Genom deltagandet i internationella tävlingar kan vi jämföra vår yrkesskicklighet och yrkesutbildning mot andra länder.

​Yrkes-SM (WorldSkills Sweden) är Sveriges största satsning för att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar. Genom ett stort och innehållsrikt tävlings- och uppvisningsarrangemang vartannat år tävlar och mäterhundratals av Sveriges mest yrkesskickliga ungdomar sina krafter mot varandra inom ett stort antal yrken. Under tre intensiva dagar erbjuds skolor och allmänhet att gratis få besöka evenemanget för att få möjligheten att titta, fråga och själva få prova på olika moment inom motorbranschens yrken.

​Under Yrkes-SM kommer de bästa av de bästa att tas ut. Efter Yrkes-SM kan vinnarna få ett erbjudande om att ingå i Yrkeslandslaget och få representera Sverige under kommande Yrkes-EM (WorldSkills Europe) och/eller Yrkes-VM (WorldSkills).

​Sveriges viktigaste landslag – Yrkeslandslaget!

Goda ambassadörer för svensk yrkesutbildning sedan 1995.

I Yrkes-EM (WorldSkills Europe) och Yrkes-VM (WorldSkills) tävlar Sveriges yrkesskickligaste ungdomar mot världseliten i en rad olika yrken.

​Yrkes-VM har arrangerats sedan 1950 och är en av världens största tävlingar alla kategorier. Där samlas ca 1 200 ungdomar av de skickligaste yrkesutövarna i världen för att tävla mot varandra i ca 60 yrkesgrenar. Ungdomarna i laget har arbetat stenhårt och tränat målmedvetet för att ta Sverige till toppen.

Mer om Yrkeslandslaget hittar du genom att klicka på denna länk.