Transportföretagens skolforum 2022

Transportföretagens skolforum är genomförd!

I slutet av september 2022 gick Transportföretagens skolforum 2022 av stapeln ombord på båten Viking Cinderella, dit yrkeslärare och skolledare, inom de fordonstekniska utbildningarna, var välkomna att delta.

Transportföretagens skolforum syftar till att fortbilda, inspirera samt utveckla yrkeslärare på fordons- och transportprogrammet. Här får du en exklusiv möjlighet att under trevliga former träffa kollegor från flera gymnasieskolor samt representanter för näringsliv, leverantörer och organisationer.

Vi började ombord på Viking Line-båten Gabriella med lunch kl. 11.45. Efter lunch och några föreläsningar, så flyttade vi över till båten Viking Cinderella. Kl. 17.00 lämnade båten kajen vid Londonviadukten i Stockholm och tog oss fram och tillbaka till Mariehamn, Åland - Stockholm. Vi var tillbaka i Stockholm kl. 14.00 dagen efter.

Årets inspirationsföreläsare var

Judith-Wolst-HD-1200.jpg

Judith Wolst är trendspanaren som föreläser på temat hållbarhet, digitalisering och framtidens teknologier med bland annat AI och 3D-skrivare i fokus. Hon har också skrivit boken "Digital panik - Få koll på läget".

Vi träffade och lyssnade också på
Douglas "Motornörd" Krantz.

2022 års tema var -
"Den nya spelplanen för fordonstekniska programmet"

 • Framtidsspaning - teknik
 • Yrkesläraren som inspiratör
 • Hur attrahera fler elever?
 • Hållbarhet i motorbranschen

OBS! Som vanligt var det ett begränsat antal platser med följande maximala antalet deltagare inom respektive yrkesgrupp:

Bilskada - 30 st
Lack - 20 st
Lastbil/Maskin - 30 st
Personbil - 150 st

Tack för deltagandet!

 

Minnenas arkiv

Transportföretagens digitala skolforum 2021

Årets tema var: Motorbranschen i förändring

2021 erbjöd vi alla fordonstekniska yrkeslärare tre digitala möten med olika teman inom rubriken Motorbranschen i förändring. De ägde rum på fredagar under oktober månad med följande innehåll:

 • Motorbranschen i förändring – inspiration kring tekniken och människan. Mats Lewan pratade teknik och Jenny Claesson om människan. Se film nedan.
 • Kompetensbehov för en motorbransch i förändring - Kia Sveriges VD Peter Himmer, Din Bil Sveriges VD Jens Wetterfors, Scania Sverige Camilla Sjödin HR Direktör &  Jon Segersten Servicemarknadsdirektör samt Klimatfrågan med Anders Josephsson. Se film nedan.
 • Utbildningsmaterial för en motorbransch i förändring - Följande företag informerade om sina läromedel: Gleerups utbildning, P&L Nordic LearnWare, Terco AB, TSI – Technical Solutions Svenska AB, Tech Academy, PPG – Ekonomi i Lack och skadeverkstaden, Checkproof – Transportföretagens APL loggbok. Se film nedan.

Transportföretagens digitala skolforum 2020

Transportföretagens digitala skolforum 2020 syftar som vårt vanliga genomförande till att fortbilda, inspirera samt utveckla dig som fordonsteknisk yrkeslärare inom fordons- och transportprogrammet. Vår tanke är att du ska få inspiration genom olika aktuella ämnen.

Årets tema: Utbildningsinspiration

År 2020 erbjöd vi alla fordonstekniska yrkeslärare fyra digitala möten med olika teman inom rubriken Utbildningsinspiration. De fyra tillfällena ägde rum i två timmar på torsdagarna under oktober.

Nedan ser du innehållet vid respektive mötestillfälle:

Transportföretagens skolforum 2019

Transportföretagens mycket lyckade skolforum 2019 samlade även denna gång många yrkeslärare, föreläsare och utställare från motorbranschen för en två-dagars konferens på Viking Line. Syftet var att inspirera, kompetensutveckla och skapa dialog mellan deltagarna.

Temat för året var El & Hyrbridteknik 2.0, då vi haft temat en gång tidigare, men tog det igen efter önskemål från deltagarna. Dagen inleddes med en inspirationsföreläsning av Leo Razzak, som talade om ”Integration och mångfald”.

Detta följdes av en paneldiskussion mellan Volkswagen, Mercedes Benz, STFG gymnasieskola och Transportföretagen med flera bra frågor från deltagarna.

Efter middagen inbjöds alla till Transportföretagens nöjesmingel för nätverkande – där tombola-hjulet gick vart och vinster utdelades. Vissa stannade uppe längre än andra men gemensamt för alla var att tankeverksamheten var i full gång efter dagens inspirerande föreläsningar!

Inspirationsföreläsningar och minimässa

Andra dagen följer alla sitt personligaschema beroende på inriktningen man valt så då gick alla till sina respektive grupper och pass med såväl inspirationsföreläsningar från olika företag samt minimässan med många utställare.

Som avslutning och summering för konferensen blev det filmtajm!

Bilias elevprogram

Det finns en efterfrågan på Bilias elevprogram i filformat efter deras medverkan på Transportföretagens skolforum så därför ber vi dig kontakta Annika Liljedahl, annika.liljedahl@bilia.se, direkt för mer information.
Bilia kommer att släppa materialet till sitt elevhäfte så att alla skolor kan använda detta även till andra företag som tar emot elever.

Tack från gänget som arbetar på Transportföretagen med kompetensförsörjningsfrågor!

- Vi på Transportföretagen vill med bilden visa att vi är så glada för att ni bidrog till att konferensen blev en succé! säger framifrån fr.v. Johanna Linder, Caj Luoma, Tomas Tärnfors, Maria Sjölin, Rose-Marie Olsson och Sanna Strömstedt.

Transportföretagens skolforum 2018

Transportföretagens lyckade skolforum 2018 samlade yrkeslärare, föreläsare och utställare från motorbranschen för en två-dagars konferens på Viking Line. Syftet var att inspirera, kompetensutveckla och skapa dialog.

Temat för året var Digitalisering och dagen inleddes med en inspirationsföreläsning av Johan Eriksson från Google, som talade om ”Utbildning i en snabb värld”. Detta följdes av David Holecek, från Volvo Cars, som talade om Volvos digitaliseringsresa och vad som är på gång.

Efter middagen inbjöds alla till Transportföretagens mingel för nätverkande. Vissa stannade uppe längre än andra men gemensamt för alla var att tankeverksamheten var i full gång efter dagens inspirerande föreläsningar!

Inspirationsföreläsningar och minimässa

Dag 2 inleddes med en rask start där alla gick till sina respektive grupper och pass med såväl inspirationsföreläsningar som minimässa med tolv utställare.

Mats Lewan – forskningsanalytiker, journalist och författare – höll ett inspirerande föredrag om varför tekniken är en stark drivkraft för förändring och hur den kommer att förändra våra liv och vårt samhälle dramatiskt under de närmaste årtiondena. Marcus Ölin från Motorbranschcollege, MBC, berättade om sin viktiga verksamhet där man certifierar skolor i samarbete med bransch och fack för att kvalitetssäkra den fordonstekniska utbildningen. Anders Nilsson från Mercedes Benz Sverige berättade om deras digitaliseringsresa.

Övriga talare var:

 • Johan Landberg och Rikard Stenman, Swecon Anläggningsmaskiner
 • Jan Olvenmo, MRF om framtidens bilskadearbete
 • Björn Wilhelmsson, Yrkesprovet i lackering

Tack från hela gänget som arbetar på Transportföretagen med kompetensförsörjningsfrågor!

- Vi på Transportföretagen vill tacka alla deltagare som bidrog till att konferensen blev en succé! säger framifrån fr.v. Caj Luoma, Johanna Linder, Shashika Sellgren, Maria Sjölin, bakifrån fr.v. Anette Norinder, Rose-Marie Olsson och Sanna Strömstedt.

2017 års Skolforum

I slutet av september samlade Bilproffs.se yrkeslärare, föreläsare samt utställare från motorbranschen för en två dagars konferens vid Motorbranschens yrkesnämnders Nya Skolforum 2017.

Dagarna, vars syfte var att inspirera, kompetensutveckla och skapa dialog, inleddes efter lunchen med en inspirationsföreläsning av Maria Strömme, Professor i Nanoteknologi vid Uppsala Universitet, som pratade om Så revolutionerar nanoteknologin vårt samhälle, vår industri och våra liv.  

Yrkesutbildning ett smart val! Pontus Slättman från Worldskills Sweden berättade om deras arbete med att locka ungdomar till yrkesutbildningar samt beskrev närmare om deras tävlingsverksamhet.

Teslas resa och ambitioner presenterades av Andrew Brathwaite, där vi fick veta mer om hur Tesla tänker och agerar.  Efter middagen samlades alla i konferenslokalen för att mingla och byta erfarenheter. Sorlet steg snabbt och de sista att lämna lokalen hade fortsatt massor att prata om, medan en del av oss var trötta och gick direkt till sängs för att komma pigga till morgondagen.

Inspirationsföreläsningar och minimässa

Andra dagen startade direkt med att alla fick gå med sin grupp till sitt respektive pass. Alla grupper hade tre inspirationsföreläsningar samt en minimässa med tretton utställare.

Vissa av programpassen var gemensamma för alla. Ett av dem handlade om Motorbranschcollege (MBC), där Jonas Hehrne och yrkeslärare från Tullängsskolan berättade om vad MBC är samt resan till att bli en MBC certifierad skola. Ett annat pass handlade om kundbemötande där fick alla träffa Anki Norman, som gav många exempel på hur viktigt det är att tänka på attityder till kunden i många olika sammanhang. Övriga föreläsare, som hade sina respektive yrkesgrenar var:

 • Jan Olvenmo, MRF
 • Joar Turesson, Scania Sverige
 • Peter Bäck och Rikard Stenman, Swecon Anläggningsmaskiner AB
 • Per Gustafsson och Patrik Strandquist, Volkswagen Group Sverige AB

Konferensen summerades med följande ord:

"Inspirerande, nya kunskaper och insikter samt nätverkande med nya kontakter"

Tack!

 - Tack! säger fr.v. Caj Luoma, Johanna Dahlqvist, Jonas Hehrne, Anette Norinder och Rose-Marie Olsson.

Vi på Bilproffs vill tacka alla deltagare som bidrog till att konferensen blev så lyckad!

Fakta om Transportföretagens skolforum

Transportföretagens skolforum arrangerades tidigare av MYN (numera MBC) och LYN, men togs över av Transportföretagen 2018. Konferensen ger fordonstekniska yrkeslärare inom fordons- och transportprogrammet en exklusiv möjlighet att träffa kollegor från svenska skolor samt representanter för näringsliv, leverantörer och branschfolk.

Konferensen bjuder på ett späckat seminarieprogram där du som deltagare får lyssna till det senaste inom teknik, samarbete skola - näringsliv och pedagogik samt ställa frågor om utbildning och rekrytering.