Motorbranschens kompetensbehov

Motorbranschens kompetensbehov, dvs. branschkrav, har tagits fram av motorbranschföretag och ska finnas med i skolans kurser, för att eleven ska ha rätt kunskaper väl ute i arbetslivet.

Branschkrav för sex yrkesgrenar

Läs branschkraven på den/de fordonstekniska yrkesgrenarna du söker:

 • personbil

  Personbilsmekaniker arbetar med service, felsökning och reparation av personbilar. På moderna fordon används avancerad diagnosteknik. Hybridteknik, nya typer av material och allt mer elektronik i bilarna kräver hög kompetens samt kvalitets- och säkerhetsmedvetenhet. Kundkontakter blir allt vanligare i personbilsmekanikerns arbete.

 • bilskada
  Bilskadereparatörer arbetar med att återställa krock- eller plåtskadade fordon genom att mäta, rikta, svetsa och byta delar. En snabb teknisk utveckling har bland annat gett bättre säkerhetsfunktioner i bilen, något som påverkar bilskadereparatörens arbete. I moderna fordon finns många olika typer av material och funktioner som bilskadereparatören måste ha kunskap om.

 • lackering
  Fordonslackerare arbetar framför allt med att återställa krock- och lackskadade fordon. Efter ett noggrant grundarbete slipas och lackas plast-, plåt- och rostskador eller repor på bilen. En fordonslackerare kan antingen vara generalist och arbeta med olika typer av skador eller specialiserad på en enda typ av skada.

 • lastbil

  Lastbilsmekaniker arbetar med kombinationen kraftfulla motorer och modern teknik. Det är samma avancerade diagnosteknikoch telematik på moderna lastbilar som på personbilar. Arbetet går ut på att utföra service, felsökningar och reparation på lastbilar, påbyggnationer och efterfordon, t.ex. släp, kärror och trailers. För detta krävs bland annat kunskap inom elektronik, hydraulik (vätsketryck), pneumatik (lufttryck), växellådor och motorer. Svetsarbeten förekommer. Kundkontakter blir allt vanligare i lastbilsmekanikerns arbete.

 • maskin
  Maskinmekaniker arbetar med entreprenad-, jordbruks- och/eller skogsmaskiner. Det är stora, dyra maskiner som bygger på hydrauliska (vätsketryck), elektriska och pneumatiska (tryckluft) system. Arbetet går ut på att göra felsökningar, renovera och göra service på maskinen. Dagens moderna maskiner har samma avancerade diagnostikteknik och telematik som lastbilar och personbilar. Svets- och smidesarbeten förekommer. Maskinmekanikern arbetar både i verkstaden och ute på fältet. Kundkontakter blir allt vanligare i maskinmekanikerns arbete.

 • reservdel
  Reservdelsspecialister arbetar med rådgivning och försäljning av reservdelar och tillbehör till fordon och maskiner. Att göra beställningar och lagerhålla reservdelar och tillbehör är andra arbetsuppgifter. Yrket ställer höga krav på social kompetens och förmåga att kunna hjälpa kunden på bästa sätt. En reservdelsspecialist har ingående kunskap om fordonskonstruktion och hur mekaniker arbetar. Liksom i motorbranschens övriga yrken, är datorn ett naturligt arbetsredskap.

Branschkraven kommer att finnas både som nedladdningsbar pdf samt som beställningsbar broschyr senare i vår.

Till toppen på sidan