Direkt till innehållet (Tryck Enter)

-

Satsa på Dalarnas vägar och järnvägar – industrin och turismen behöver det

Satsa på Dalarnas vägar och järnvägar – industrin och turismen behöver det

Jag förstårVi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Debattartikeln publicerades i Dalarnas Tidningar den 3 oktober
 
Sveriges avlånga och varierande geografi gör att behovet av en fungerande och väl omskött infrastruktur är stort. Eftersatt vägunderhåll påverkar både trafiksäkerheten och restiderna samtidigt som bristerna på järnvägen innebär förseningar för både person- och godstransporter.

40 procent av Sveriges exportindustri tar sig genom Dalarna och Bergslagen, i form av trävaror, papper och metallprodukter. Dalarna har internationellt erkända besöksmål och är även en av de mest industritäta regionerna i landet. Om vi vill att industrin ska fortsätta utvecklas i vår del av landet behöver vi tillgodose deras behov av effektiva godstransporter. För besöksnäringarna är transporterna direkt avgörande för att det ska komma folk till hotell och besöksmål. Nu när vi är på väg mot en återhämtning efter corona blir därför infrastrukturinvesteringar och ökat underhåll ännu viktigare än förut.

Järnvägen och vägarna behöver stärkas och det är viktigt att elektrifieringen av tunga såväl som lätta fordon får tar fart.

Tina Thorsell, samhällspolitisk chef Transportföretagen

Antti Vainio, chef näringspolitik, Mellansvenska Handelskammaren

INFRAM som representerar följande stråk:

Partnerskap E16, ordf. Jan Bohman, kommunstyrelsens ordförande Borlänge (S)

Partnerskap Bergslagsdiagonalen, ordf. Leif Pettersson, kommunstyrelsens ordförande Ludvika (S)

Dalabanan Intressenter, ordf. Anna Hed, kommunstyrelsens ordförande Mora (C)

Partnerskap Bergslagsbanan, ordf. Mats Dahlberg, kommunalråd Falun (M)

Transportföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för transportnäringen. Klicka på ett av alternativen nedan för att anpassa startsidan med branschspecifikt innehåll.