Direkt till innehållet (Tryck Enter)

-

Transportavtalet

  • 14 januari Kravväxling med Svenska Transportarbetareförbundet
  • 12–13 november Avtalsförhandling
  • 25–26 november, Avtalsförhandling

Vad är Transportavtalet och vilka omfattas?

Transportavtalet berör exempelvis yrkesförare och terminalarbetare inom åkeri- och terminalnäringen Avtalet reglerar allmänna anställningsvillkor och löner. Totalt handlar det om cirka 50 000 anställda som omfattas av kollektivavtalet.

Vad vill vi?

Vi verkar för ett mer flexibelt avtal när det gäller arbetstider, det vill säga ett regelverk som är bättre anpassat   efter företagens behov. Det är viktigt eftersom branschens utveckling ställer höga krav på flexibilitet.. Trenden med ökad e-handel och att varor ska kunna nå konsumenterna i tid innebär exempelvis att budbilar i dag går på varenda gata, dygnet runt.

Vi vill också se en bättre lönespridning. I dag är lönestegen konstruerad så att det skiljer förhållandevis lite mellan de som är nyanställda och de som har lång erfarenhet.

Varför är det viktigt att vi får gehör för våra krav?

Det är viktigt för att vi ska kunna fortsätta att ha en attraktiv marknad, för att vi ska kunna behålla våra arbetstillfällen i landet och därigenom också ha svenska transportföretag även i framtiden.

Transportföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för transportnäringen. Klicka på ett av alternativen nedan för att anpassa startsidan med branschspecifikt innehåll.