Direkt till innehållet (Tryck Enter)

-

Motorbranschavtalet

Ett nytt avtal har tecknats mellan Motorbranschens arbetsgivareförbund och IF Metall 

- Läs mer om det nya avtalet här

  • 19 februari, Kravväxling med IF Metall
  • 4 november, Avtalsförhandling

Vad är motorbranschavtalet och vilka omfattas?

Motorbranschavtalet omfattar företag inom motorbranschen som sysslar med service och reparationer av exempelvis personbilar, lastbilar, bussar samt lantbruks- och entreprenadmaskiner. Avtalet reglerar arbets- och anställningsvillkoren för cirka 20 000 anställda.

Vad vill vi?

Vi vill ha en större flexibilitet, i synnerhet när det gäller arbetstider. Den tekniska utvecklingen inom branschen går i rasande fart. Elektrifiering och digitalisering stöper om marknaden när fordonstillverkarna satsar på helt nya produkter och tjänster. Det ställer krav på att branschens verksamheter ska vara tillgängliga när dess tjänster behövs. 

Varför är det viktigt att vi får gehör för våra krav?

Det är viktigt med moderna avtal för att ge företagen möjlighet att växa och förändras på sätt som vi inte alltid kan förutse – det är detta som skapar såväl ökad produktivitet som fler arbetstillfällen. Avgörande för motorbranschens utveckling är också kompetensförsörjningsfrågan. Personalen är i många fall företagens absolut största tillgång. För att kunna locka till sig den allra bästa arbetskraften måste företagen vara attraktiva arbetsgivare. Moderna och tidsenliga kollektivavtal är en viktig förutsättning.

Transportföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för transportnäringen. Klicka på ett av alternativen nedan för att anpassa startsidan med branschspecifikt innehåll.