BRA först i världen med 100 procent klimatkompenserat flygande

torsdag 7 mars

Det svenska flygbolaget BRA kommer från 1 april att klimatkompensera för alla passagerare, inkluderat i biljettpriset.

BRA meddelade i dag att de kommer inkludera full klimatkompensation av flygresan i biljettpriset istället för som ett tillval.

– Vi har valt att inte krångla till det genom att till exempel enbart låta vissa resenärer dra nytta av koldioxidkompensationen. Hos oss blir nu alla flygresor koldioxidkompenserade, säger Anna Soltorp som är hållbarhetschef för BRA, i ett pressmeddelande.

Koldioxidkompensationen för alla flygresor kommer att göras via ett Gold Standard-certifierat projekt i Europa som binder växthusgaser. Även fortsättningsvis finns möjligheten att därtill mot ett tillägg välja 100 procent biobränsle och således ytterligare bidra till omställningen av flyget och minskade koldioxidutsläpp.  

– Vi ser detta som vårt nästa naturliga steg i arbetet att minska vår klimatpåverkan och vi är oerhört glada över att vi nu kan kompensera för allt koldioxidutsläpp som vi genererar, säger Anna Soltorp.

Fredrik Kämpfe, Transportföretagen, branschchef flyg, menar att BRA är ett exempel på den svenska flygnäringens vilja att arbeta för ett hållbarare flyg: 

– Våra medlemmar levererar framtidens grönare flyg här och nu. Klimateffekten från flygets egna initiativ överskrider vida vad lagar och regler rimligen skulle kunna åstadkomma.

Fredrik Kämpfe menar att ett brett hållbarhetsarbete sker runtom i hela den svenska flygbranschen, och han lyfter även SAS som satsat stort på klimatkompensation, biobränsle och på att uppgradera och modernisera sin flotta till mer effektiva flygplan: 

– Vi på Transportföretagen är stolta över att våra svenska flygbolag är världsledande i denna fråga. Netto-noll utsläpp för svenskt inrikesflyg är närmre än vad många ens kunde drömma om.