Frukostseminarium: Europas flygsäkerhetsarbete – med sikte mot framtiden

Den 7 december firas det Internationella civilflygets dag över hela världen. Transportföretagen, Svenska Flygbranschen firar genom att bjuda in till ett frukostseminarium i flygsäkerhetens tecken.

Innehåll

Tid: klockan 08.30–09.30. Frukost serveras från 08.00.

Plats: Näringslivets hus, Storgatan 19, Stockholm. Lokal: Stallet

Sedan 2003 regleras flygsäkerheten i Europa med gemensam EU lagstiftning. Den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten EASA (European Aviation Safety Agency, www.easa.europa.eu) som är baserad i Köln har en central roll i det europeiska flygsäkerhetssystemet men stort ansvar vilar fortfarande på de nationella flygsäkerhetsmyndigheterna.

Efter många års arbete trädde den nya EASA förordningen i kraft 11 september 2018. Det nya regelverket för med sig många intressanta och viktiga förändringar av det tidigare systemet. Förordningen siktar mot framtiden genom att konsolidera och förtydliga EASA:s mandat att reglera flyget, stärka det europeiska luftfartsregleringssystemet, introducera mer flexibilitet och öka samarbetet mellan EASA och medlemsstaterna. Förbättrade regler för allmänflyget och förstärkning av miljö- och internationella arbetet är andra intressanta nyheter. Förordningen introducerar även det första regelverket på EU-nivå för drönare så att registrering av dessa harmoniseras, vilket medför bidra till en trygg och säker användning av dessa.

Vid dagens frukostseminarium presenterar Transportstyrelsens experter den nya EASA förordningen och det kommer finnas möjlighet att ställa frågor om den nya förordningen under seminariet. Intresserade kan även skicka frågor i förhand till fredrik.kampfe@transportforetagen.se.

Missa inte detta tillfälle att fördjupa dig i Europas flygsäkerhetsarbete och att fira det Internationella civilflygets dag tillsammans med oss.

Talare:
Gunnar Ljungberg, Sjö och Luftfartsdirektör, Transportstyrelsen
Fredrik Kämpfe (värd), Branschchef, Svenska Flygbranschen, och tidigare anställd vid EASA

Har du frågor angående anmälan, kontakta Christina Gisselberg, naringspolitik@transportforetagen.se, 08-762 71 51.
    Det finns inga kurstillfällen