Motorbranschens kompetensbehov

Motorbranschens kompetensbehov, dvs. branschkrav, har tagits fram av motorbranschföretag och ska finnas med i skolans kurser, för att eleven ska ha rätt kunskaper väl ute i arbetslivet. Branschkraven finns även för nedladdning.

Branschkrav för sex yrkesgrenar

Läs branschkraven på den/de fordonstekniska yrkesgrenarna du söker:

 • personbil

  En personbilsmekaniker arbetar med service, felsökning och repara­tion av personbilar. På moderna fordon används avancerad diagnos­ teknik Hybridteknik, nya typer av material och allt mer elektronik i bilarna kräver hög kompetens samt kvalitets­ och säkerhetsmedveten­het. Kundkontakter blir allt vanligare i personbilsmekanikerns arbete.
  Ladda ner personbilsmekanikers branschkrav

 • bilskada

  En bilskadereparatör arbetar med att återställa krock­ eller plåtskadade fordon genom att mäta, rikta, svetsa och byta delar. En snabb teknisk utveckling har bland annat gett bättre säkerhetsfunktioner i bilen, något som påverkar bilskadereparatörens arbete. I moderna fordon finns många olika typer av material och funktioner som bilskadereparatören måste ha kunskap om.
  Ladda ner bilskadereparatörers branschkrav

 • lackering
  Fordonslackerare arbetar framför allt med att återställa krock- och lackskadade fordon. Efter ett noggrant grundarbete slipas och lackas plast-, plåt- och rostskador eller repor på bilen. En fordonslackerare kan antingen vara generalist och arbeta med olika typer av skador eller specialiserad på en enda typ av skada.
  Ladda ner fordonslackerares branschkrav

 • lastbil

  En lastbilsmekaniker arbetar med kombinationen kraftfulla motorer och modern teknik. Det är samma avancerade diagnosteknik och telematik på moderna lastbilar som på personbilar. Arbetet går ut på att utföra service, felsökningar och reparation på lastbilar, påbyggna­tioner och efterfordon, t ex släp, kärror och trailers. För detta krävs bland annat kunskap inom elektronik, hydraulik (vätsketryck), pneu­matik (lufttryck), växellådor och motorer. Svetsarbeten förekommer Kundkontakter blir allt vanligare i lastbilsmekanikerns arbete.
  Ladda ner lastbilmekanikers branschkrav

 • maskin

  En maskinmekaniker arbetar med entreprenad­, jordbruks­ och/eller skogsmaskiner. Det är stora, dyra maskiner som bygger på hydrauliska (vätsketryck), elektriska och pneumatiska (tryckluft) system. Arbetet går ut på att göra felsökningar, renovera och göra service på maskinen. Dagens moderna maskiner har samma avancerade diagnostikteknik och telematik som lastbilar och personbilar. Svets­ och smidesarbeten förekommer. Maskinmekanikern arbetar både i verkstaden och ute på fältet. Kundkontakter blir allt vanligare i maskinmekanikerns arbete.
  Ladda ner maskinmekanikers branschkrav

 • reservdel

  Reservdelsspecialister arbetar med rådgivning och försäljning av reservdelar och tillbehör till fordon och maskiner. Att göra beställ­ningar och lagerhålla reservdelar och tillbehör är andra arbets­uppgifter. Yrket ställer höga krav på social kompetens och förmåga att kunna hjälpa kunden på bästa sätt. En reservdelsspecialist har ingående kunskap om fordonskonstruktion och hur mekaniker arbetar. Liksom i motorbranschens övriga yrken, är datorn ett naturligt arbetsredskap.
  Ladda ner reservdelsspecialisters branschkrav

Vill du ha alla sex yrkesgrenars branschkrav samlade i en broschyr (pdf), kan du ladda ner den broschyren här.

Antal (max 50 st):
Företagsnamn:*
Beställare:*
E-postadress:*
Leveransadress:*
Postnummer:*
Postort:*
 
Till toppen på sidan