Karriärvägar inom bussbranschen

Det finns mängder av möjligheter för den som vill jobba inom bussbranschen. Allt från att köra dag eller natt, korta eller långa linjer till att jobba som trafikledare på ledningscentralen eller bli trafikchef.

Bara inom föraryrket kan du välja vilken typ av linje du vill köra, om du vill köra dag eller natt, korta eller långa linjer, i Sverige eller utomlands och så vidare. Men det finns även andra möjligheter inom branschen, allt i från att jobba med trafikplanering, vara bussvärd, trafikledare, olika typer av chefstjänster (som till exempel anbudschef, platschef, depåchef, driftchef, affärsområdetschef eller VD) till att vara bussresearrangör eller turistledare.

Karriärvägar för bussförare

Olika linjer 

Det finns ett antal olika typer av busslinjer att välja mellan när man jobbar som bussförare.

  • Linjetrafik – du hjälper folk att komma till jobbet, simhallen eller kanske till mormor på julafton.
  • Beställningstrafik – du hjälper till exempel ett gäng skidentusiaster att komma till fjällen, en företagsgrupp att komma till konferensen eller ett pensionärsgäng att komma till vingårdarna i Spanien.
  • Expressbusstrafik – många pendlar längre sträckor till jobbet, en förälder eller partner. Genom att köra expressbusstrafik hjälper du dem att komma tryggt och säkert till sin destination. En sådan sträcka är till exempel T & R mellan Göteborg och Malmö.
  • Färdtjänst – här gör du verkligen en insats genom att hjälpa människor som har svårt att förflytta sig själva, att till exempel komma till vårdcentralen, till en anhörig eller till ett arbete. Utan din hjälp hade de kanske inte kommit utanför ytterdörren över huvud taget.
  • Skolskjutstrafik – barn som bor på platser varifrån de inte kan ta sig till skolan med kollektivtrafiken får åka skolskjuts. För dig som gillar barn är det här ett roligt arbete där den där lilla extra servicen kan göra dagen för ett vilset skolbarn. I många regioner kör samma förare skolskjuts under flera år och lär känna barnen och blir en viktigt inslag i deras skolvärld.

Andra karriärvägar

Förutom förarjobb finns det mängder av andra karriärvägar för en bussförare. Du kan till exempel jobba i ledningscentralen som trafikledare, vara bussvärd, driftledare, trafikplanerare eller bli trafikchef, upphandlingschef eller varför inte bussresearrangör (en person som organiserar och arrangerar resor med turistbuss).

Ann, Sandra och Ingela på VS & Perssons bussar, Valbro, Gävle.

Ann, Sandra och Ingela på VS & Perssons bussar, Valbro, Gävle.

Lön

Som bussförare har man en bra lön. Bland de löntagare som tillhör fackförbundet Kommunal, är bussförarna bland de högst betalda yrkesgrupperna.

En bussförare har en ingångslön på cirka 24 600 kronor i månaden. Det är högre än vad många högskoleutbildade har i ingångslön. Den genomsnittliga lönen för en bussförare är 25 496 kr/månaden (siffror från 2016).

Till toppen på sidan