Frågor & svar om bussföraryrket

 • Vad har jag för utvecklingsmöjligheter om jag jobbar som bussförare?

  Svar: Många vid trafikföretagen som idag jobbar som trafikledare, utbildare, personalrekryterare, trafikområdeschefer eller affärsområdeschefer har börjat som bussförare. Så utvecklingsmöjligheterna är goda! För många högre befattningar vid företagen anses det vara nödvändigt att ha erfarenhet av att jobbat som bussförare. Läs mer om dina karriärmöjligheter här.

 • Får jag ha mina vanliga kläder om jag jobbar som bussförare?

  Svar: Nej, det krävs att du har särskilda kläder, en typ av uniform. Olika busstrafikföretag har olika krav på klädsel. Men för alla gäller att de anser att det är viktigt att det syns vem som är förare eller ”befälhavare” på bussen.

 • Är det roligt att köra buss eller tröttnar man snabbt?

  Svar: Absoluta merparten av de som jobbar som bussförare tycker det är mycket roligt att köra buss. Och många jobbar länge som bussförare för att det är så kul. Av de som jobbar som bussförare finns det också en hel del som har en annan utbildning i grunden. Det finns ingenjörer, ekonomer, byggnadsarbetare, lärare med flera som idag jobbar som bussförare. Och en av anledningarna till det är att de tycker att det är så roligt och trevligt att köra buss. Roligare än det andra yrket som de är utbildade till.

 • Är det ett ensamt jobb att vara bussförare?

  Svar: Du har i och för sig som regel ingen bussförarkollega med dig i bussen men du har ju oftast passagerare. Och när du har raster träffar du ofta kollegor. Många som jobbar som bussförare tycker att det är en trevlig och trivsam stämning kollegor emellan. De tycker att det är en mycket kollegial bransch.

 • Jag funderar på att välja bussförarinriktningen på gymnasiet, men finns det jobb?

  Svar: Ja, absolut, det finns gott om jobb! Många som jobbar som bussförare lämnar yrket för att gå i pension de närmaste åren. Det är också en bransch som expanderar. Allt fler vill resa med buss. Så har du en utbildning som bussförare, är du i princip garanterad jobb.

 • Behöver man kunna mecka om det blir något problem med bussen?

  Svar: Nej, du behöver absolut inte kunna mecka för att vara bussförare. Om du tycker att det är kul att köra är det en bra egenskap. En annan bra egenskap hos bussförare är att vara social och tycka om att ha med människor att göra. Om du jobbar som bussförare och får problem med bussen tar du kontakt med trafikledningen på ditt företag för att få hjälp.

 • Vad innebär yrkeskompetensbevis?

  Svar: Det är ett bevis som visar att du har erforderliga kunskaper för att få jobba som bussförare. Det räcker således inte med att ha busskörkort. Du måste även ha yrkeskompetensbeviset, YKB. Det ser ut ungefär som det vanliga körkortet. Det krävs att du går en särskild utbildning för att få yrkeskompetensbeviset. Läs mer om YKB här.

 • Jag har hört att bussförare har dåliga löner, är det så?

  Svar: Den genomsnittliga månadslönen för en bussförare är cirka 24 200 kronor (enligt 2013 års statistik). Många som jobbar som bussförare tycker att det är en ganska bra lön. En bussförare har en ingångslön på cirka 24 000 kronor i månaden. Det är högre än vad många högskoleutbildade har i ingångslön. Den genomsnittliga lönen för en bussförare är 25 496 kr/månaden (siffror från 2016). Det anses vara en ganska bra lön med tanke på att det inte krävs en så lång utbildning för att bli bussförare.

 • Man läser i tidningarna om rån och våld mot bussförare, är det vanligt?

  Svar: Nej, det är tack och lov mycket ovanligt. Men när det händer så brukar det skrivas i tidningarna om det. Numera hanterar inte bussförarna längre kontanter. Det är också relativt vanligt med övervakningskameror i bussarna. Det bidrar till att det är mycket sällsynt med rån och våld mot bussförare. Bussförare är också tjänstemän, vilket innebär att om det skulle hända är det ett mycket allvarligt brott med våld mot tjänsteman.

 • Jag är en kille på 32 år som skulle vilja börja jobba som bussförare. Hur gör jag?

  Svar: Ett sätt är att ta kontakt med stora busstrafikföretag som till exempel Nobina och Keolis. De har egna skolor som utbildar till bussförare. Ett annat sätt är att anmäla dig till en YrkesVuxutbildning till bussförare. Sådana finns över hela landet. Om du är anmäld som arbetslös vid Arbetsförmedlingen kan du eventuellt få delta vid en AMU-utbildning till bussförare. Du kan också ta kontakt med trafikskolor som utbildar till bussförare och bekosta utbildningen med egna pengar. Läs mer här om hur du kan bli bussförare.

 • Jag har hört att man jobbar konstiga tider som bussförare. Vad har man för schema?

  Svar: Det beror helt på vilken typ av jobb du har som bussförare. En del kör bussar som går i linjetrafik. Då handlar det ofta om att jobba tidiga morgnar och eftermiddagar/kvällar, för det är ju då folk reser mest till sina arbeten eller skolor. De som kör bussar som går i beställningstrafik får ofta jobba oregelbundna tider, och ibland under helger. Det kan t ex handla om att skjutsa en skolklass som ska på studieresa eller en grupp som ska till fjällen och åka skidor. Bussförare som kör skolskjuts får förstås jobba när barnen ska till och från skolan.