Utbildning och kompetensförsörjning

Ser du bussen som ett självklart transportmedel när du exempelvis åker till jobbet eller ska resa på semester? Vi är nog ganska många som tar vissa yrken och branscher för givet. Men, bussbranschens har ett stort rekryteringsbehov och behöver anställa 2000 nya förare om året de närmaste åren.

För att bussen ska fortsätta rulla är det viktigt att man prioriterar utbildningar för bussförare och att man lyfter fram det stora behovet av arbetskraft. Sveriges Bussföretag prioriterar utbildning och kompetensförsörjning högt. 

Vi jobbar aktivt för att lyfta behovet av bussförare genom att:

  • påverka politiker och beslutsfattare långsiktigt 
  • ordna marknadsföringsaktiviteter och branschdagar
  • lyfta bristen på bussförare och bussbranschens behov av rekrytering
  • arbeta för att innehållet i den nya bussförarutbildningen på gymnasiet ska motsvara branschens krav
  • jobba aktiv för att fylla fler utbildningsplatser
  • jobba aktivt för att bussföraryrke ska vara ett attraktivt val för elever som vill arbeta inom serviceyrken
  • skapa dialog mellan bussbranschen, skolan, myndigheter och kommuner, för att öka förståelsen för- och vikten av bussföraryrket.

Vill du bli bussförare? 
Är du intresserad av ett flexibelt serviceyrke där du möter många olika människor och har en vy av naturen som kontor? Då ska du bli bussförare. Bussbranschen har ett stort behov av medarbetare både tjänstemän, mekaniker och bussförare. Inom gymnasieskolans fordon – och transportprogrammet inriktning persontransporter kan du studera till bussförare. Även vuxenutbildning erbjuder studier till bussförare. De senaste åren har det också funnits möjligheter att studera till bussförare via arbetsmarknadsutbildningar.

Så blir du bussförare
Det finns flera olika sätt att bli bussförare på. Bland annat avgör din ålder vilken utbildning du ska välja. Läs mer på bussforare.nu.