Turist- och beställningstrafik

Varje år görs cirka 1,8 miljoner turistresor med buss som huvudsakligt färdmedel. Till dessa siffror kommer transfertrafik till flyg och färjor samt kombinationsresor flyg och buss. Bussen bär också kultur-Sverige, många personer runt om i landet väljer bussen till evenemang inom nöje och underhållning.

Resa med turistbuss är komfortabelt och tryggt samtidigt som resan ger låg miljöpåverkan. Ute i Europa är bussen på många sträckor det mest miljövänliga färdsättet. Sveriges Bussföretag har cirka 150 researrangörer som medlemmar.

Sveriges Bussföretags fokusområde för turist- och beställningstrafik 

TURBO är en arbetsgrupp för turist- och beställningstrafik som består av medlemmar från Sveriges Bussföretag. Tillsammans ansvarar de för olika fokusområden som styrgruppens arbete, för att förenkla och förbättra för medlemsföretagen att driva turist- och beställningstrafik.

De viktigaste fokusområdena är regelförenklingar som:

  • kör- och vilotider 
  • miljözoner nationellt och internationellt 
  • dokumentationskrav internationellt 
  • internationella momsfrågor 
  • besöksnäringsfrågor tillsammans med de övriga turistorganisationerna Svensk Turism, Visita och Svensk Handel 
  • infrastruktur, att påverka den nya paketreselagstiftningen och resegarantier. Exempelvis tillgång till kollektivtrafikkörfält, få bort trängselavgifter, utökade och förbättrade möjligheter för bussar att parkera

Stöd för beställare av bussresor

Sveriges Bussföretags har tagit fram tre broschyrer som underlättar och kvalitetssäkrar bokning av bussresor: Boka bra buss, Bussresor för barn och ungdomar och Checklista för turist- och beställningstrafik. De finns i menyn till vänster på denna sida.

Bussregler land för land

Sveriges Bussföretag har skapat en egen databas Bussregler land för land för att ge en bra service till alla medlemsföretag som kör internationell trafik. I databasen får du svar på vad som gäller i de olika länderna beträffande turistinformation, Skatter, tullar, särskilda landspecifika regler, momskrav, vilka kontrolldokument som krävs, information om minimilöner, information om miljözoner, vinterdäcksregler med mera.

Busstorget

Busstorget är ett forum där vi diskuterar aktuella ämnen inom turist- och beställningstrafik och träffar busstillverkare och utställare. Målgruppen är bussföretagare, bussresearrangörer och övriga företag som har kopplingar till branschen. Busstorget arrangeras av bransch- och arbetsgivarorganisationen Sveriges Bussföretag samt busstillverkarna MAN, Mercedes-Benz, Neoplan, Scania, Setra, Volvo och VDL.

Busstorget arrangerades 2015 på Häringe Slott utanför Stockholm. Tanken är att det ska var ett ambulerande bussevent med fokus på turist- och beställningstrafik. 2016 landade vi på Örenäs Slott utanför Landskrona. 2017 styrde vi kosan mot Hooks Herrgård. 2018 arrangerades Busstorget på Selma Spa i Sunne. 

Du kan läsa mer om Busstorget, se filmer etcetera på busstorget.se.

Årlig rapport om turist- och beställningstrafik

Sveriges Bussföretag tar varje år fram en rapport om utvecklingen inom turist- och beställningstrafiken.