BREXIT

Som väntat röstade det brittiska parlamentet nej till Storbritanniens premiärminister Theresa Mays utträdesavtal ur EU. Vad händer nu?

 

 • Theresa May avgår: Det är inte särskilt sannolikt. Direkt efter att utfallet presenterats höll Theresa May ett kort anförande där hon bland annat sa att hon inte tänker avgå.

 • Plan B aktiveras. May har ännu inte avslöja hur planen ser ut, (om det ens finns en plan). Hon har till måndag på sig att presentera en ny plan för ett nytt utträdesavtal. Hennes talesperson sade på tisdagen enligt Reuters att hon kommer att agera snabbt vid ett nej.

 • Nya förhandlingar med EU. EU har vid flera tillfällen sagt att unionen inte kommer att diskutera villkoren i utträdet och de försäkringar som man önskar angående ett så kallat backstop har också avfärdats av Brexit förespråkarna som otillräckliga. Backstop är den garanti som både Irland och Nordirland vill ha för att inte skapa en hård gräns på ön och därmed riskera fredsprocessen. Parterna har redan enats om att ett skydd ska finnas – men inte hur det ska se ut. Theresa May väntas snabbt bege sig till Bryssel för att höra vad EU tycker och tänker.

 • Flera bedömare förutsätter att EU går med på att senarelägga datumet då Storbritannien ska lämna EU. May kan be om ett tillägg till Artikel 50. Det är den paragraf i EU:s Lissabonfördrag som reglerar hur ett land lämnar EU. Slår bland annat fast att utträdet kan ske tidigast exakt två år efter att ett land anmält sin avsikt att lämna EU – vilket i Storbritanniens fall skedde den 29 mars 2017. Utträdet skulle kunna ske senare om båda sidor går med på att förlänga förhandlingstiden.

 • Ett alternativ som också diskuteras är att parlamentet kliver in och tar större ansvar för processen, genom att hålla en serie omröstningar om olika förslag för att ringa in exakt vad det finns stöd för.

 • En lösning kan också bli att Mays regering kallar till nyval i förhoppningen att få ett starkare mandat för sitt avtal.
 • Labourledaren Jeremy Corbyn krävde redan på tisdagskvällen ett misstroendevotum. En sådan omröstning kan även få konsekvensen att ett nytt val utlyses.
 • Labourledamöter har talat om en andra folkomröstning om inte partiet kan tvinga fram ett val.
 • En hård Brexit - om parlamentet inte kan presentera en alternativ plan lämnar Storbritannien EU den 29 mars utan en överenskommelse. Det riskerar att bland annat skapa försenande och fördyrande kontroller vid gränserna och hinder för att sälja produkter på varandras marknader.

  Har du några frågor är du välkommen att kontakta Göran Arkler, vice vd Transportindustriförbundet, goran.arkler@transportforetagen.se