Medlare utsedda i hamnkonflikten

fredag 18 januari

Hamnkonflikten skadar hela Sverige. Nu utses medlare för att finna en lösning.

I dag har Medlingsinstitutet tillsatt medlare för en lösning i hamnkonflikten innan strejk bryter ut på onsdag i nästa vecka. Medlare blir Jan-Peter Duker, Gunilla Runnquist och Anders Lindström.

”Hamnkonflikten har hitintills kostat Sverige miljardbelopp. Hamnarbetarförbundets varslade stridsåtgärder är förödande för landet. Vi välkomnar därför medling och sätter stor tilltro till medlarnas gedigna erfarenhet och kunskaper”, säger Joakim Ärlund, förhandlingschef och vice vd Sveriges Hamnar.  

Sedan i måndags har Sveriges Hamnar tagit emot 25 varsel från Hamnarbetarförbundet. Som försvarsåtgärder har Sveriges Hamnar tvingats varsla om spegel- och konsekvenslockout med syfte att förmå Hamnarbetarförbundet att upphöra med sina stridsåtgärder.

”Vi hyste förhoppningar om att nå en lösning under höstens förhandlingar med Hamnarbetarförbundet. Vi erbjöd dem ett andrahandsavtal på Hamn- och stuveriavtalet och när de avvisade detta föreslog vi medling men de valde istället att bryta förhandlingarna”, avslutar Joakim Ärlund.

Här kan du ta del av frågor och svar om konflikten.

För mer information kontakta Ebba Fredin, 0730-447120 ebba.fredin@transportforetagen.se eller Joakim Ärlund, förhandlingschef och vice vd Sveriges Hamnar 08-7627164.